Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskup Holub se za rok nastěhuje do domečku u kláštera. Možná bude i zahradničit

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 22. května 2017 10:04
Biskup Holub se za rok nastěhuje do domečku u kláštera. Možná bude i zahradničit

Františkánský klášter v Plzni
Autor: Wikipedia.org / Hajšmanová / Wikimedia Commons

Plzeň -

Plzeňský biskup Tomáš Holub, který převzal plzeňskou diecézi loni 30. dubna, bude od června příštího roku bydlet v bývalé prádelně vedle františkánského kláštera ve stejnojmenné ulici. Bude tak mít možnost se více setkávat s lidmi. Nastěhovat se do takzvaného domečku, kde dříve bydlely řeholnice sloužící v klášteře, bylo jeho přání. Dům má zahradu, kde je zatím jenom tráva, ale čeká na to, co si tam biskup vysází, řekl ČTK plzeňský architekt Jan Soukup, který se věnuje opravám sakrálních památek a projektoval také osmiletou obnovu areálu františkánů.

Prostor mezi františkánským kostelem, kaplí sv. Antonína a hotelem Continental, kde byl od konce 13. století do roku do 1785 hřbitov, byl o minulém víkendu otevřen veřejnosti zřejmě poprvé a naposledy. "Toto velice romantické místo se od příštího roku změní v biskupovu zahradu. Bude záležet na něm, koho si sem pozve. Tomáši Holubovi se zalíbilo bydlet tady, aby za ním mohli lidé chodit, aniž by byli v uvozovkách filtrovaní ostatními, kteří bydlí v klášteře. Na druhou stranu bydlet u země se zahradou je vždycky příjemné," řekl Soukup. 

Emeritní biskup František Radkovský, který diecézi vedl od jejího vzniku v roce 1993 do loňského 30. dubna, bydlí přímo v klášteře. Nastěhoval se tam poté, co byla památka opravena.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)