Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Martin David přijal v ostravské katedrále biskupské svěcení

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, cirkev.cz, red. / 28. května 2017 13:25
Martin David přijal v ostravské katedrále biskupské svěcení

Biskup Martin David
Autor: doo.cz

Ostrava - Ostravsko-opavská diecéze má pomocného biskupa. Stal se jím dosavadní generální vikář Martin David, který v neděli v ostravské katedrále Božského Spasitele přijal biskupské svěcení. Udělil mu ho biskup František Václav Lobkowicz. Biskupské svěcení se v krajské metropoli odehrálo vůbec poprvé v její sedmsetpadesátileté historii. Samotná diecéze vznikla v roce 1996 vydělením z olomoucké arcidiecéze.

V druhém největším moravském svatostánku a prostřednictvím velkoplošné obrazovky i v jeho okolí mu přihlíželo přibližně tisíc lidí. Liturgie se účastnil papežský nuncius Giuseppe Leanza, který v dubnu jmenování nového pomocného biskupa oznámil, i olomoucký arcibiskup Jan Graubner a brněnský sídelní biskup Vojtěch Cikrle, kteří byli spolusvětiteli.

Slavnosti biskupského svěcení předcházela přísaha kandidáta a vyznání víry v kapli biskupství. Součástí obřadu byl například slib svěcence či modlitba vleže za zpěvu litanií ke všem svatým, takzvaná prostrace. Nový pomocný biskup si převzal rovněž biskupské insignie, tedy prsten, mitru a berlu. Liturgii provázel chrámový sbor a orchestr Chorus Collegium Odry pod vedením Martina Jakubíka.

"Bylo to krásné a tak, jak jsem říkal v závěru v tom poděkování, beru ten dnešní den jako velký dar, tu slavnost, na které opravdu spousta lidí pracovala více než měsíc a myslím, že se slavnost povedla," řekl ČTK nový pomocný biskup. Prvním úkolem v jeho biskupské funkci bude biřmování v Olbramicích, a to příští týden v neděli.

O jmenování pomocného biskupa Lobkowicz požádal papeže Františka koncem loňského roku. K tomuto kroku devětašedesátiletého biskupa vedl jeho zdravotní stav a zvážení fyzických možností. David se narodil v roce 1970 v Čeladné. Po maturitě na Středním odborném učilišti strojírenském v Kopřivnici začal pracovat jako mechanik strojů a zařízení ve státním podniku Tatra Kopřivnice. Od roku 1991 začal studovat teologii na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Na kněze byl vysvěcen v roce 2000. Pak působil ve farnostech Opava, Stěbořice a Hlavnice. V roce 2008 jej biskup Lobkowicz jmenoval generálním vikářem ostravsko-opavské diecéze.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)