Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Z 10.000 výzev na vydání majetku církvím zbývá projednat dvě stovky

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 4. června 2017 21:21
Z 10.000 výzev na vydání majetku církvím zbývá projednat dvě stovky

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Petr R. / Creative Commons

Praha - Z téměř 10.000 výzev církví na vydání majetku, které evidují státní instituce, jich zbývají projednat dvě stovky. Více z dosud neprojednaných žádostí přitom tvoří jiné než zemědělské nemovitosti. Výzev na jejich vydání bylo ale podáno 2172, několikrát méně než výzev na pozemky, jichž úřady evidují 7617. Údaje vyplývají ze zprávy vládního výboru o průběhu restitucí za poslední čtvrtletí roku 2016. Kvůli restitucím se také vedou stovky soudních sporů - ty se ale často týkají obcí, ne státu.

Podle zprávy bylo k danému termínu podáno 26 žalob týkajících se zemědělských nemovitostí, z toho ve dvou případech bylo o žalobách pravomocně rozhodnuto, 216 žalob bylo podáno v případě jiných věcí než zemědělských nemovitostí; v těchto případech už padlo 23 pravomocných rozhodnutí. V případě, kdy v soudních sporech figuruje stát, jde nejspíše o žaloby proti rozhodnutí pozemkových úřadů, které odmítly majetek vydat.

Nejčastěji se soudní spory týkají žádosti o určení vlastnického práva v případech, že původní církevní majetek byl nezákonně převeden ze státu na jiné subjekty, především obce. Od sporů, které se ze stejného důvodu týkaly krajů, církve během loňského roku ustoupily. V případě obcí ale podle České biskupské konference je často třeba až u soudu objasnit, jak se někdejší církevní majetek do vlastnictví obcí dostal, neboť takových možností bylo více.

Restituce jsou podle ČBK v poslední pětině procesu vydávání. Zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi začal platit před čtyřmi lety, rok měly církve na podání žádostí. Nakonec bylo, jak uvádí poslední zpráva vládního výboru, podáno 9843 výzev na vydání 126.715 zemědělských nemovitostí, 12.241 jiných než zemědělských nemovitostí a 2671 movitých věcí včetně stovek uměleckých děl. Ze sporů o vydávání památek či uměleckých děl jsou nejznámější ty o vydání gotického obrazu Madony z Veveří, jímž se zabýval i Nejvyšší soud, či spor o hrad Bouzov.

Zákon počítá s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle něj nevydávají, mají církve během 30 let získat 59 miliard korun navyšovaných o inflaci.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)