Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Psycholog Šturma jmenován členem Papežské akademie Pro Vita

Ze světa / juml / proglas.cz / 15. června 2017 19:31
Psycholog Šturma jmenován členem Papežské akademie Pro Vita

Jaroslav Šturma
Autor: repro Youtube.com

Vatikán - Nové členy Papežské akademie Pro Vita jmenoval tento týden papež František. Jde o grémium zaměřené na studium a řešení etických problémů, které se týkají zacházení s lidským životem. Novými členy se stalil biskupové, teologové, lékaři a další odborníci z řad duchovních i věřících laiků. Z České republiky jmenoval Jaroslava Šturmu, který působí  na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Vede také Dětské centrum Paprsek, jež slouží komplexní péči dětem a mládeži s mentálním a kombinovaným postižením a jejich rodinám.

"Vnímám to jako závazek a výzvu k tomu, abych dal k dispozici své zkušenosti z řekněme 50 let odborné a lidské praxi v oblasti ochrany života, bioetiky, pomoci dětem a lidem s postižením," reagoval dětský psycholog Šturma (nar. 1944).

Papežská akademie se jednou ročně, zpravidla na podzim schází na plenárním zasedání v Římě. "Mezitím se samozřejmě v komunikaci s kolegy snažíme sdílet, upřesňovat a prohlubovat poznání těch otázek a tímto spojením vytvářet jakousi síť, která má být k dispozici biskupským konferencím, Svatému otci a společnému zájmu, pokud jde o ochranu života a řešení stále se rodících nových otázek přinášených rychlým rozvojem různých technologií," popsal Jaroslav Šturma. Dodal, že je připraven poukazovat na psychologické poznatky, podle kterých prostředí tradiční rodiny vytváří nejlepší podmínky pro zranitelný život v raném dětství i ve stáří: "Mé celoživotní poznání ukazuje, že právě rodinné prostředí založené na trvalých vztazích lásky dává šanci na ty nejlepší podmínky pro vývoj dítěte. A stačí málo, aby se toto poznání přeneslo i na ostatní období lidského života - problematika ochrany křehkého života na začátku je velmi analogická ochraně života lidí starých, nemocných, umírajících či postižených," řekl nově jmenovaný člen Papežské akademie pro život.

Spolu s ním do akademie vstoupil například japonský lékař a výzkumník kmenových buněk Šinja Jamanaka, který v roce 2012 získal spolu s britským biologem Johnem B. Gurdonem Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství, když by oceněn za objev reprogramování specializovaných buněk. Dalšími členy jsou také izraelský odborník na lékařskou etiku Avraham Steinberg nebo francouzská biblistka Anne-Marie Pelletierová.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)