Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Katolíci chtějí navázat užší spolupráci s městy a obcemi, biskupové také podpořili čínské katolíky

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, cirkev.cz, red. / 8. července 2017 19:24
Katolíci chtějí navázat užší spolupráci s městy a obcemi, biskupové také podpořili čínské katolíky

Velehrad
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Velehrad (Uherskohradišťsko) -

Katolická církev chce prostřednictvím Svazu měst a obcí a Svazu místních samospráv navázat dlouhodobější spolupráci s představiteli obcí. Od podzimu by zástupci církve chtěli začít uzavírat s městy a obcemi memoranda, která by měla vést k většímu zapojení církve do obecního života a vyšší vzájemnosti mezi obyvateli. Novinářům to podle ČTK po 110. plenárním zasedání České biskupské konference (ČBK) na Velehradě řekl kardinál Dominik Duka.

Dodal, že církev se chce dohodnout například na úpravách v okolí kostelů a hřbitovů nebo na pronájmu pozemků. Stranou nemá zůstat ani charitativní práce. Farní charity se podle něj stávají součástí sítě sociálních služeb. "Tímto způsobem to vzájemné prohlášení, memorandum, pomáhá tyto vztahy upevnit a také je regulovat," sdělil Duka.

S městy a obcemi podle něj církev ve zvýšené míře spolupracuje už od počátku zákona o restitucích. "Nyní, kdy se tento proces chýlí ke konci, je zase zapotřebí navázat určitou novou formu spolupráce," sdělil kardinál. "Je to možnost dialogu, vzájemné pomoci a vzájemných projektů, protože pochopitelně kostely jsou viditelné symboly," komentoval záměr.

Podle generálního sekretáře ČBK Stanislava Přibyla se má spolupráce týkat i rozvoje občanské společnosti a spolkového života. "Už dnes se stává, že lidé kolem kostela jsou často jedinými lidmi, kteří dělají nějakou živou kulturu. Už třeba tím, že zpívají v kostele a pak jsou ochotní zazpívat ještě někde jinde. To je kapitál, který musíme využít pro soužití obce a církve. Každý člen církve je někde doma a my se chceme cítit jako platní sousedé," řekl Přibyl.

Biskupové se na dvoudenním zasedání shodli i na prohloubení české církevní pomoci na Ukrajině. Podpořili iniciativu za propuštění biskupa čínské podzemní církve Petra Šao Ču-mina a ocenili úsilí emeritního hongkongského biskupa kardinála Josepha Zena o zlepšení situace čínských katolíků.

Konference se zúčastnil kardinál Marc Ouellet i břevnovský převor Prokop Siostrzonek

Setkání biskupské konference se zúčastnil také hlavní host cyrilometodějských oslav prefekt Kongregace pro biskupy kardinál Marc Ouellet, který se zamýšlel nad úlohou a posláním biskupských konferencí. Podle serveru cirkev.cz Ouellet zdůraznil odpovědnost všech za chod církve. Přítomným biskupům připomněl, že problémům musí čelit společně a jejich práce nemá být oddělena od činnosti biskupské konference. Kardinál Ouellet stojí v čele kongregace pro biskupy, která mělá klíčovou roli při odvolání arcibiskupa Bezáka. Kanadský kardinál se na odvolání v roce 2012 aktivně podílel, sestavil tehdy dopis s 11 otázkami. Bezák považoval některé z nich za ponižující.

Účastníci zasedání schválili list k Národní pouti do Fatimy, který se v kostelech přečte 3. září. Samotná pouť proběhne ve dnech 12. a 13. září. V rámci programu byla představena podoba české delegace na konferenci o přispění křesťanů k budoucímu vývoji EU, která je pořádaná Komisí biskupských konferencí EU (COMECE) a proběhne v Římě od 27. do 29. října. ČR bude zastupovat Michaela Šojdrová, Pavel Svoboda, Jakub Jinek, Stanislav Přibyl, Ondřej Benešík, Alexandr Vondra a Pavel Fischer.

Setkání ČBK se poprvé zúčastnil i nový předseda Konference vyšších představených mužských řeholí břevnovský převor Prokop Siostrzonek. Příští plenární zasedání ČBK bude ve dnech 23. - 25. října hostit Praha, uzavíra server cirkev.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)