Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kalousek vydal knihu o utrpení kněží za druhé světové války

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 20. července 2017 13:30
Kalousek vydal knihu o utrpení kněží za druhé světové války

Miroslav Kalousek: Naši pastýři 1938–1945
Autor: miroslav-kalousek.cz

Praha - Po předsedech KDU-ČSL Pavlu Bělobrádkovi a hnutí ANO Andreji Babišovi vydal letos svou knihu i předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Zatímco představitelé obou vládních stran se ve svých publikacích věnovali do velké míry aktuální politice, Kalousek se podílel na knize, která připomíná utrpení katolických duchovních za nacistické okupace.

„Je to vůbec první publikace o roli kněžích ve druhé světové válce. Dovoluji si ji vydat jako malou splátku velkému hrdinství těch, kteří sloužili lidem a jejich touze po svobodě,“ uvedl dnes Kalousek v tiskové zprávě k vydání knihy Naši pastýři 1938–1945. Vydáním publikace chtěl reagovat na dřívější výroky levicových poslanců, podle nichž kněží kolaborovali s nacismem.

Publikace, kterou pokřtil náčelník generálního štábu Armády ČR Josef Bečvář, obsahuje seznam více než 400 českých kněží, kteří zahynuli, byli vězněni nebo totálně nasazeni za druhé světové války. V další části je překlad knihy Donalda Crosbyho „Role katolických kaplanů v době 2. světové války“, která přibližuje příběhy katolických duchovních v armádě našich spojenců.

„Je to pouze velmi skromný výtisk. Chci ho ale darem zaslat každému knězi v naší zemi, aby z něj mohl čerpat a dle vlastního uvážení zveřejňovat důležitá fakta. Podaří-li se mi získat další peníze, zajistím vydání knihy doplněné o fotografické materiály i pro distribuční síť,“ dodal Miroslav Kalousek.

Letos vydali knihy i další politici. Bělobrádek ve své publikaci Na život! popsal svůj životní příběh, zákulisní zážitky z vysoké politiky i program, který chce jako předseda KDU-ČSL prosazovat. Babiš v knize O čem sním, když náhodou spím představil svou vizi, jak by mohlo Česko vypadat v roce 2035.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)