Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Odvolaný arcibiskup Bezák bude učitelem, svůj případ vnímá jako na 50 let uzavřený

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 29. srpna 2017 0:16
Odvolaný arcibiskup Bezák bude učitelem, svůj případ vnímá jako na 50 let uzavřený

Arcibiskup Róbert Bezák
Autor: Facebook.com

Bratislava - Odvolaný slovenský arcibiskup Róbert Bezák, kolem jehož sesazení před pěti lety panují nejasnosti, již nepočítá se svou případnou rehabilitací ani vyřešením svého případu v rámci katolické církve. Od nadcházejícího školního roku bude Bezák vyučovat náboženství a etiku na jednom z bratislavských gymnázií.

Bezáka odvolal v roce 2012 tehdejší papež Benedikt XVI. Arcibiskup dodnes tvrdí, že byl z úřadu bez uvedení konkrétních důvodů.

„Já jsem pochopil během pěti let, že je konec s (církevním) řešením. Druhá strana mi neverbálním jednáním naznačuje, že se mnou nepočítají. Neznamená to, že zanevřu na všechny,“ uvedl Bezák.

 „Od svého přítele vím, že na konci února měli ve Vatikánu setkání kardinálové – ti jsou něco jako ministři ve vládě – a dotkli se i mého příběhu. Navrhli, že ho je třeba uzavřít pod nějakou pečeť na 50 let. A i to schválili. Nic se s tím na dlouhé roky nebude dělat. Je mně 57 let, tedy až se to z trezoru otevře, bude mně 107 let,“ dodal odvolaný arcibiskup v rozhovoru pro Deník N.

Pro Bezáka byla tato zpráva podle jeho vlastních slov hrozivá: „Je to absolutní doživotí. Nemohu počítat s tím, že dokud budu živý, tak se někdo bude mým příběhem zabývat.“

Své nové působiště na bilingvním gymnáziu s výukou v angličtině označil za zásadní změnu. „Od nového školního roku pro mě začne nové řešení. I během pěti let, kdy jsem čekal na řešení mého příběhu, jsem měl rozličné nabídky. Místo na gymnáziu mi připadá velmi vhodné,“ uvedl.

Na Bezákovu podporu část slovenských věřících v minulosti svolávala shromáždění, o Bezákovi před dvěma lety na audienci ve Vatikánu hovořil s papežem Františkem slovenský prezident Andrej Kiska. Současná hlava katolické církve pak přijala i samotného Bezáka, který byl na Slovensku označován za výjimku mezi konzervativními představiteli církve. „(...) pro mně jako kněze, který žije v církvi, osobní setkání s papežem je velké povzbuzení. Vyprchalo však rychle po tom, jak jsem si uvědomil, že z toho asi nic nebude. Pochopil jsem, že to nebude jeho agenda, ale budou to řešit lidé okolo. Vědel jsem, že už jsou předpřipravení to řešit po svém,“ okomentoval audienci u papeže Bezák.

Za Bezáka se v minulosti přimlouvali i čeští a moravští biskupové. Konference biskupů Slovenska se Bezáka veřejně nezastala a rozhodnutí Vatikánu respektovala.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)