Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do Mekky přijely vykonat pouť skoro dva miliony muslimů

Ze světa / juml / ČTK / 30. srpna 2017 9:35
Do Mekky přijely vykonat pouť skoro dva miliony muslimů

Ilustrační foto - Posvátné místo všech muslimů - mešita v Mekce a svatyně Kaaba
Autor: Wikipedia.org / Ali Mansuri / Creative Commons

Mekka - Téměř dva miliony muslimů z celého světa dorazily do saúdskoarabské Mekky, kde dnes začíná každoroční islámská pouť hadždž. Na bezpečnost věřících a poutníků bude dohlížet asi 100.000 saúdskoarabských vojáků a policistů.

Velkou pouť (hadždž) má vykonat aspoň jednou za život každý muslim, jestliže mu to zdraví a finanční situace dovolí. Jinak má za sebe do Mekky aspoň vyslat zástupce. Obřady se konají v posledním měsíci islámského lunárního kalendáře, jsou pětidenní a vrcholí modlitbami na pahorku Arafát.

Příprava na příchod poutníků do nejposvátnějšího místa islámu a rodiště muslimského proroka Mohameda se letos podle agentury AP zdánlivě obešla bez větších problémů. Na rozdíl od loňského roku, mohou hadždž vykonat Íránci. Teherán po hadždži v roce 2015, kdy bylo ušlapáno k smrti 2400 poutníků, včetně 464 Íránců, přerušil diplomatické styky se Saúdskou Arábií, a tak loni do Mekky žádní poutníci z Íránu nedorazili.

Saúdská Arábie letos umožnila vykonat hadždž i poutníkům ze sousedního Kataru, se kterým spolu několika dalšími blízkovýchodními státy v červnu přerušila diplomatické styky a obvinila ho z podpory terorismu. Pouť mohou vykonat také obyvatelé občanskou válkou zmítané Sýrie.

Zatímco pouť do Mekky je povinností všech muslimů, o tom, komu bude povolen vstup do Saúdské Arábie rozhoduje saúdská královská rodina. Blízkovýchodní experti upozorňují, že právo zakázat cizincům pouť do Mekky dává Saúdské Arábii značnou sílu. Rijád však trvá na tom, že správu nad Mekkou politicky nezneužívá.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)