Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vláda schválila zprávu o zájmu pořádat v ČR Světové dny mládeže

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 4. září 2017 20:15
Vláda schválila zprávu o zájmu pořádat v ČR Světové dny mládeže

Ilustrační foto
Autor: Światowe Dni Młodzieży Krakow 2016 / Paulina Krzyżak

Lednice (Břeclavsko) - Vláda dnes schválila informaci ministerstva kultury, že se Česko bude ucházet o pořádání Světových dnů mládeže v roce 2022. Na twitteru o tom informoval mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Světové dny mládeže organizuje katolická církev a setkávají se při nich křesťané z celého světa. Akce se tradičně účastní také papež.

Podle ministerstva kultury se předpokládá, že Světového dne mládeže v ČR by se zúčastnilo více než 300.000 mladých lidí z celého světa a závěrečného víkendu přes milion lidí. Kandidaturu, kterou předkládá Česká biskupská konference (ČBK), musí ještě projednat vatikánské úřady. Podpora vlády, pražského magistrátu, krajů a obcí by ale podle předkládacího materiálu mohla české kandidatuře pomoci.

Již v roce 2012 v rozhovoru pro magazín Christnet.eu tehdejší ředitel Sekce pro mládež České biskupské konference P. Jan Balík na otázku, jestli se jednou Světové dny mládeže budou konat v Praze, odpověděl:

„Jsem přesvědčený, že v Praze by se Světové setkání mládeže mohlo bez problémů konat a že by přitáhlo mnoho mladých lidí a posílilo naší místní církev. Světové setkání mládeže není jenom setkání, ale program, který promění celou místní církev, mohl by to být jeden z nejlepších projektů evangelizace naší vlasti. Samozřejmě by někteří tak velkou akci nepřijali. Připravenost by byla, schopných lidí máme též mnoho, ale zatím SDM v Praze nebude. V roce 2015 nebo 2016 bude asi v Polsku zároveň se svatořečením Jana Pavla II. Poté se setkání uskuteční mimo Evropu a po tom uvidíme, rád bych se SDM v Praze někdy dočkal...“

Světové dny mládeže vznikly v roce 1984 na Květnou neděli a konají se každé tři roky. Papež Jan Pavel II., z jehož iniciativy se konají, tehdy daroval mladým lidem jednoduchý dřevěný kříž, aby ho nesli jako symbol lásky Ježíše Krista. Od té doby doprovází všechna tato setkání. Vždy rok před světovým setkáním putuje po farnostech hostitelské země a mladí lidé se u něj shromažďují k modlitbě.

Účastníci Světového dne mládeže jsou nejprve pět dnů hosty v hostitelské zemi na takzvaných Dnech v diecézi a pak prožijí sedm dní v městě konání. Účastníci se při pobytu v diecézích ubytovávají převážně v rodinách či místních školách, poznají tak zblízka život v dané zemi a navazují osobní kontakty. V městě konání akce začíná mší slouženou místním arcibiskupem.

V následujících třech dnech se dopoledne setkávají účastníci podle jazykových skupin a odpoledne jsou hudební či divadelní vystoupení, přednášky, sportovní akce nebo promítání filmů. Čtvrtý den v podvečer se koná přivítání papeže a závěrečné dva dny tvoří večerní setkání s papežem, přespání pod širým nebem a závěrečná bohoslužba.

V Polsku bylo loni v červenci během dnů v diecézích 120.000 účastníků, na týdnu v Krakově přes 300.000 účastníků a závěrečného setkání v sobotu večer a v neděli se zúčastnilo kolem 2,5 milionu účastníků. Bylo mezi nimi i zhruba 6000 Čechů.

Setkání bylo financováno převážně z účastnických příspěvků (70 procent, 32,6 milionu eur), sbírek mezi věřícími (deset procent), od sponzorů (deset procent) a podporou ministerstev (deset procent). Celkové náklady byly 46 milionů eur (1,2 miliardy Kč). ČBK upozorňuje, že v Česku nelze počítat s tak výrazným podílem příspěvku od věřících.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)