Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Výročí světové reformace si připomenou i evangelíci ve Slezsku

Domácí zpravodajství / kir / sceav/red. / 13. září 2017 23:02
Výročí světové reformace si připomenou i evangelíci ve Slezsku

Ilustrační foto: Lutherova růže, emblém luterských církví
Autor: Wikipedia.org / Jed / Creative Commons

Český Těšín / Cieszyn - Slavnostní bohoslužba, koncert Janáčkovy filharmonie Ostrava, divadelní představení, semináře se zajímavými hosty - to jsou některé z bodů programu Evangelického dne, který 17. září v Českém Těšíně a Cieszynie pořádá Slezská církev evangelická augsburského vyznání (SCEAV). Evangelický den se koná týden po slavnosti, který k výročí lutherské reformace připravila Českobratrské církev evangelická na Valašsku.

V roce, kdy si evangelíci po celém světě připomínají pětisté výročí začátku reformace církve, je reformace také hlavním tématem Evangelického dne - každoroční slavnosti Slezské církve evangelické. Organizátoři za místo konání úvodní bohoslužby vybrali Ježíšův kostel milosti na Vyšní bráně v Cieszynie, nejvýznamnější stavbu spojenou s reformací ve Slezsku. Kostel byl postaven ještě před vydáním Tolerančního patentu a ve své době byl jediným nekatolickým kostelem v českých zemích (s výjimkou Ašska). Zde začne úvodní slavnostní bohoslužba v 10 hodin. 

Výročí světové reformace si připomenou i evangelíci ve Slezsku

Průčelí Ježíšova kostela (kostela milosti)
Autor: wikipedia.org / Marek a Ewa Wojciechowscy / Wikipedia Commons

Dále jsou pro veřejnost připraveny komentované prohlídky muzeí protestantizmu v Ježíšově kostele i v Diakonickém a vzdělávacím centru Slezské Diakonie (dále DVC). K vidění bude také výstava o nejznámějším díle Jiřího Třanovského, „Cithara sanctorum – piesne duchovné“, kterou zapůjčilo Slovenské národné literárné múzeum v Martině.

Od 14:30 sebude konat několik seminářů; o aktuálním významu reformace budou debatovat evangelický profesor Józef Budniak s katolickým teologem Jerzym Sojkou a teologem SCEAV Martinem Piętakem. Ve stejnou dobu ve velkém sále DVC bude hostem Petr Jašek, o jehož věznění v Súdánu a vysvobození za pomoci české diplomacie nedávno bohatě informovala média. A také slovenská literární historička Daniela Fiačanová přednese přednášku o manželce Jiřího Třanovského Anně roz. Polani z Polansdorfu a jejím významu pro reformaci ve Slezsku.

Od 14:00 je také připraven program pro děti i jejich rodiče, a to nejen pro účastníky evangelického dne. V parku Adama Sikory bude připravena poznávací stezka, skákací hrad a mnoho dalších atrakcí. V 17:00 bude uvedeno v ASS Střelnice představení Malý princ v podání souboru Bajka Těšínského divadla, které je zdarma.

Podle organizátorů bude Zlatým hřebem programu Evangelického dne reformační koncert Janáčkovy filharmonie Ostrava v 17 hodin v kostele Na Nivách. Tento koncert církev připravuje ve spolupráci s organizátory Svatováclavského hudebního festivalu. Na programu jsou skladby J. S. Bacha, J. Brahmse a také například Symfonie č. 5 zvaná Reformační F. M. Bartholdyho.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)