Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pražští zastupitelé odmítli umístění Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK, red. / 15. září 2017 7:46
Pražští zastupitelé odmítli umístění Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí

Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze, stržený 3. listopadu 1918 rozvášněným davem
Autor: Wikipedia.org

Praha - Mariánský sloup nebude znovu umístěn na Staroměstském náměstí. Nesouhlas s obnovením sloupu vyjádřili zastupitelé usnesením, které přijali po projednání dvou petic týkajících se vztyčení Mariánského sloupu. Magistrát se zabýval peticí za obnovení památky, pod kterou bylo podepsáno více než 3000 lidí, a peticí proti obnově sloupu s více než 1000 podpisů. Rozhodnutí zastupitelstva uvítala synodní rada Českobratské církve evangelické, protože obnovu sloupu nepovažuje za vhodný krok směrem k jednotě církví, odstraňování vzájemných předsudků a smíření. "Jsme přesvědčeni, že je třeba dále vést rozhovor o tom, jak se výklad našich dějin vepsal do národního povědomí a základů novodobé státnosti. Potřebujeme společně hledat Kristovu cestu ke společnému, pravdivému a věrohodnému zvěstování evangelia našim spoluobčanům."

Usnesení uložilo radě hlavního města učinit všechny právní kroky k rozvázání smluvních závazků a k odnětí souhlasu Prahy s umístěním sloupu na náměstí do konce letošního roku. Zastupitel Lukáš Kaucký (ČSSD) ČTK řekl, že na základě usnesení hlavní město nepřijme jako dar kopii Mariánského sloupu. Tímto krokem měl pokračovat postup, kdyby Praha schválila jeho obnovení.

Z 65 přítomných zastupitelů hlasovalo proti 37. Proti obnově sloupu hlasovali zastupitelé ČSSD, ANO, KSČM, Zelení a Piráti. Obnovu podpořili zastupitelé stran TOP 09, KDU-ČSL, ODS a Nezávislí. 

Společnost pro obnovu Mariánského sloupu měla od července souhlas městské části Praha 1 k umístění kopie. Proti tomu se odvolalo několik subjektů.

Odpůrci obnovení sloupu argumentovali tím, že jde nejen o symbol poděkování za úspěšnou obranu Prahy, ale také habsburské nadvlády a rekatolizace země, která způsobila vlnu emigrace. Důvod proti obnově spatřují také v tom, že jej strhl dav 3. listopadu 1918 po vzniku Československé republiky. „Znovupostavení Mariánského sloupu by znamenalo popření vývoje českých dějin,“ uváděla petice. Umístění kopie odmítá také proto, že podle názoru odpůrců obnovy barokní památky nemůže být vytvořena její přesná kopie, protože se některé prvky nedochovaly.

Příznivci zdůrazňovali jiný rozměr postavení sloupu na Staroměstském náměstí. Mariánský sloup označovali za symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetileté války, významné umělecké dílo počínajícího barokního slohu, od kterého se odvíjelo barokní sochařství v Čechách, a jako duchovní artefakt. Podle petice by bylo vztyčení sloupu vedle pomníku Jana Husa symbolem usmíření.

Kolem obnovy sloupu se vedou bouřlivé diskuse od začátku 90. let. Peticemi, které se týkají jeho obnovy, se zabýval magistrát již několikrát. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)