Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelíci vyhlásili sbírku na oběti znásilnění v Kongu

Ze světa / kir / e-cirkev.cz, red. / 22. září 2017 9:48
Evangelíci vyhlásili sbírku na oběti znásilnění v Kongu

Lidé prchají před boji v konžské válce, která si vyžádala přes 4 miliony obětí
Autor: wikipedia.org / Sylvain Liechti / Wikipedia Commons

Praha - Znásilnění je v Kongu používáno jako válečná zbraň, a to jako zbraň velmi ničivá. Cílem není uspokojení sexuální touhy, ale zmrzačení žen, které přináší rozklad celých komunit, v nichž jsou ženy často hlavní ekonomickou silou. Obětmi jsou nejen dospělé ženy, mladé i staré, ale také dívky včetně kojenců. Odhaduje se, že obětí znásilnění je přes 300 000, každý den však přibývají další. Některé jsou znásilňovány opakovaně. Násilí vůči ženám se stalo ve společnosti normou, viníci nejsou většinou potrestáni.

O této situaci mluvil na nedávném valném shromáždění Světového luterského svazu doktor Denis Mukwege, který v roce 1999 založil v Kongu nemocnici poskytující pomoc těmto obětem. Za svoji činnost obdržel v roce  2014 Sacharovovu cenu za svobodu myšlení. Práci nemocnice financuje nadace Panzi Foundation, kterou se synodní rada Českobratrské církve evangelické rozhodla podpořit vyhlášením mimořádné sbírky (č. účtu 7171717171/2700, variabilní symbol 911701). Sbírka potrvá do konce tohoto roku.

Evangelíci vyhlásili sbírku na oběti znásilnění v Kongu

Kongo, druhý největší stát Afriky (zhruba jako 4x rozloha území Francie)
Autor: wikipedia.org / Connormah / Wikipedia Commons

Doktor Mukwege se již skoro dvacet let věnuje péči o děti a ženy, které jsou znásilňovány během zapomenutého konfliktu na východě Demokratické republiky Kongo, který si vyžádal již 4 miliony obětí. I po skončení druhé konžské války zde stále probíhají boje mezi různými povstaleckými skupinami a konžskou armádou. Mír je v nedohlednu, náklady na vedení bojů partyzánské skupiny financují z nelegální těžby diamantů a dalších minerálů, které jsou nezbytnou surovinou pro výrobu počítačů, tabletů a mobilních telefonů. 

O práci dr. Mukwegeho i o násilí na ženách v Kongu byl před několika lety natočen belgický film L'Homme qui répare les femmes: La Colère d'Hippocrate (Muž, který spravuje ženy: Hněv Hippokratův). Více informací k práci Panzi Hospital a Panzi Foundation lze nalézt na stránkách www.panzifoundation.org.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)