Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

OSN: Arcibiskup a prezident Kiska vystoupili proti chudobě. Zeman brojil proti migraci a terorismu

Ze světa / kir / Vlastní zpráva / 22. září 2017 10:41
OSN: Arcibiskup a prezident Kiska vystoupili proti chudobě. Zeman brojil proti migraci a terorismu

ilustrační foto: vlajka OSN
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

New York - Valné shromáždění, nejvyšší orgán OSN, zasedalo tento týden a při této příležitosti zazněly projevy celé řady státníků a představitelů členských zemí.

Vatikánský sekretář pro mezinárodní vztahy arcibiskup Paul Gallagher na zasedání Valného shromáždění uvedl, že boj proti nucené práci, otrokářství a obchodu s lidmi patří mezi důležité priority papeže Františka. 

„Papež František jasně řekl, že aktivity vedoucí k ukončení nucené práce vystupuje proti těmto praktikám už od dob Druhého vatikánského koncilu v polovině šedesátých let, novodobého otrokářství a obchodu s lidmi patří mezi důležité priority jeho episkopátu. Instituce a organizace katolické církve proto spolupracují s veřejným a soukromým sektorem, včetně vládních úřadů,“ řekl podle portálu ČBK cirkev.cz vatikánský ministr zahraničí.

„Globální povaha těchto zločinů od nás všech vyžaduje adekvátní reakci na bázi spolupráce, bratrství a solidarity. Dlužíme to desítkám milionů obětí, které k nám vzhlížejí v zoufalé naději na osvobození a návrat do důstojného a svobodného života,“ uzavřel svůj projev.

 

Slovenský prezident Kiska v OSN poukázal na odpovědnost světa za osud uprchlíků

Slovenský prezident Andrej Kiska pak z tribuny Valného shromáždění OSN označil sobectví a úzké národní zájmy za hlavní překážku rozvoje lidstva. Ve všeobecné rozpravě zdůraznil, že "krvavá realita našeho věku" je toho bolestným důkazem. Důrazně přítomným státníkům připomněl odpovědnost za osud migrantů prchajících před bídou a hrůzami války, píše ČTK.

"Naše odhodlání jednat je často poslední nadějí těchto lidí," konstatoval Kiska. Ochrana národních zájmů je podle něj často zástěrkou pro prosazování neodpovědné politiky. "Je to nebezpečná hra," řekl slovenský prezident.

 

Zeman v OSN vyzval k zastavení terorismu a migrace

Český prezident Miloš Zeman vystoupil na půdě Valného shromáždění OSN v New Yorku v úterý. Ve svém projevu vyzval k zastavení terorismu a migrace. Odkázal se přitom na knihu Střet civilizací Samuela Huntingtona a termín o krvavých vodách islámu.

Český prezident také na rozdíl od prezidenta Kisky mluvil o uprchlících jen jako o migrantech a opakoval svoji částo pronášenou tezi, že není přijatelné ani přijímat migranty, jelikož s uprchlickou vlnou přicházejí do Evropy i teroristé.  Podle Zemana odcházejí do Evropy především mladí, zdraví lidé, hlavně muži, kteří odcházejí ze svých zemí a představují oslabení potenciálu těchto zemí a jejich permanentní zaostávání.

Na závěr připomněl slova Martina Luthera: „Kdybych věděl, že zítra nastane poslední den, tak bych dnes šel a zasadil jabloň.“

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)