Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lidovci nesouhlasí s vládní koncepcí rodinné politiky

Domácí zpravodajství / / Vlastní zpráva / 26. září 2017 21:37
Lidovci nesouhlasí s vládní koncepcí rodinné politiky

Ilustrační foto
Autor: Unsplash.com / Daniela Rey

Praha - Zástupcům KDU-ČSL se nelíbí koncepce rodinné politiky, kterou schválila současná vláda. Vládní vize počítá například s bezplatným předškolním vzděláváním, zavedením novomanželských půjček nebo výstavbou startovacích bytů pro rodiny s dětmi. Přesto s ní lidovečtí ministři nejsou spokojeni, a od vládní koncepce se dokonce distancovali.

"V koncepci se nepočítá s dalším navyšováním slev na děti, chce se omezit sleva na manžela, na manželku, nepočítá se se společným zdaněním manželů. A víceméně se jedná o přesun prostředků ve prospěch sociálních dávek. V té praktické rovině KDU-ČSL chce vždy na prvním místě podpořit pracující rodiče, aby jim zůstávalo v kapsách, v peněženkách více peněz pro své děti a ne jim ty peníze vzít a potom je milosrdně přerozdělit. To není náš koncept. A pokud se hanlivě a nepravdivě říká, že lidovci jsou sociální demokraté, kteří chodí do kostela, tak já si myslím, že na tomto sporu je evidentní, že to není pravda, že je to mýtus a že je to velmi zavádějící," uvedl místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík.

Podobná kritika zazněla i ze strany katolické církve, která se prostřednictvím webového portálu cirkev.cz (spravovaného Českou biskupskou konferencí) ke koncepci rodinné politiky vyjádřila.  "[Koncepce] nereflektuje skutečné potřeby společnosti a z nich vyplývající očekávání od rodiny, totiž stabilitu soužití a kvalitní výchovu mladé generace. Neoceňuje skutečnost, že většina rodin tato očekávání naplňuje. Snaha o zvyšování výdajů na mladé rodiny je na jedné straně pochopitelná, ale nelze ji pochopit při pohledu na reálné příjmy rodin, kdy rodiny s malými dětmi mají v porovnání s rodinami se staršími dětmi nejvyšší příjmy," okomentovala vládní koncepci Marie Oujezdská, která působí jako ředitelka Národního centra pro rodinu. Ve svém prohlášení dodala, že považuje za potěšující, že se vládě nepodařilo a v tomto volebním období již ani nepodaří prosadit žádnou část této koncepce do zákona.

Důvodu lidoveckého rozčarování naopak nerozumí ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. „Vůbec to nechápu. Když se totiž zeptáte na konkrétní opatření, která jim vadí, nejsou schopni nic uvést. Je snad útokem na rodiny podpora manželských poraden, zavedení novomanželských půjček či rozšiřování kapacit pro předškolní děti? Nebo snad nesmíme konstatovat, že je potřeba pomáhat dětem samoživitelek, protože ty jsou u nás nejvíce ohroženy chudobou?“ řekla ministryně pro zpravodajský server Echo24.

Schválenou koncepci hájí i premiér Bohuslav Sobotka, podle něhož by podpořila rodinný život a zvýšila porodnost. „V ČR setrvale klesá porodnost, populace stárne, mladí lidé těžko shánějí dostupné bydlení či školku pro své děti. Koncepce vychází z principu svobodného výběru životní strategie každého jedince. Jejím záměrem je podpořit všechny typy rodin bez rozdílu a ocenit jejich přínos pro společnost,“ uvedl premiér podle deníku Echo24.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)