Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Židovské organizace se tvrdě vymezily vůči protiimigrační AfD

Ze světa / kir / ČTK / 26. září 2017 10:49
Židovské organizace se tvrdě vymezily vůči protiimigrační AfD

Logo politické strany AfD
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Berlín -

Několik židovských organizací se  tvrdě vymezilo vůči protiimigrační a protiislámské Alternativě pro Německo (AfD), která se v nedělních volbách poprvé dostala do Spolkového sněmu, kde bude třetí nejsilnější formací. V hlasování získala podle prognóz kolem 13 procent hlasů.

Německá ústřední židovská rada k volebnímu vzestupu AfD uvedla, že spolková republika nyní čelí největší výzvě od svého vzniku. "Poprvé se do Spolkového sněmu dostala pravicově populistická strana, která silně tíhne ke krajní pravici," napsala rada. Vyzvala rovněž ostatní politické strany, aby se od AfD nenechaly vyprovokovat.

"Je odporné, že strana AfD, která je ostudným a zpátečnickým hnutím připomínajícím to nejhorší z německé minulosti a která by měla být zakázána, má nyní v parlamentu možnost prosazovat svůj hnusný program," uvedl prezident Světového židovského kongresu (WJC) sídlícího v New Yorku Ronald Lauder (Lauder nedávno předal cenu Bojovník za svobodu prezidentu Zemanovi - pozn.red.) 

Evropský židovský kongres se zase obrátil na středové německé strany s výzvou, aby s AfD nevytvářely společnou koalici. To už tyto strany odmítly dopředu.

Kontroverzních výroků, které podle pozorovatelů ukazují na krajně pravicovou orientaci některých členů AfD, se v minulosti objevila celá řada. Volební lídr strany Alexander Gauland například koncem srpna uvedl, že by bylo dobré zbavit se Aydan Özoguzové, která je zmocněnkyní německé vlády pro migraci a integraci. V září zase mluvil o tom, že má Německo právo být hrdé na to, co němečtí vojáci ve dvou světových válkách vykonali.

Nacistická minulost je v Německu dodnes velmi citlivým tématem. Týká se to i tehdejší armády, která se podílela na válečných zločinech i vyvražďování Židů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)