Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církev v Bangladéši se mobilizuje na pomoc rohingským uprchlíkům z Barmy. Přijede i papež František

Ze světa / krb / La Croix / 3. října 2017 11:23
Církev v Bangladéši se mobilizuje na pomoc rohingským uprchlíkům z Barmy. Přijede i papež František

Rohingští uprchlíci
Autor: Wikipedia.org / oreign and Commonwealth Office / Wikipedia Commons

Dháka (Bangladéš) -

Kardinál Patrick D’Rozario, arcibiskup z hlavního bangladéšského města Dháky, navštívil 24. a 25. září několik rohingských uprchlických táborů, které se nacházejí v Cox‘s Bazar poblíž barmských hranic.

„Chtěl jsem s nimi být, sdílet – tak, jak mohu – jejich bolest a především připravit cestu Charitě, aby jim mohla pomoci,“ komentoval pro katolickou informační agenturu Crux kardinál Patrick D’Rozario, arcibiskup z Dháky, svou dvoudenní návštěvu několika uprchlických táborů Rohingů.  

Kardinál odjel v neděli 24. a v pondělí 25. září do Cox’s Bazar, obrovského rybářského přístavu na úplném jihovýchodě země, kde se poblíž barmské hranice skrývá 600 000 Rohingů, jež vyhnala z Barmy vlna pronásledování. „Tábor funguje dlouho, ale přichází noví a noví lidé,“ vysvětluje kardinál.

Nejzávažnější pronásledování proběhly v letech 1978, 1991 a 2012. Nicméně aktuální krize, která začala v listopadu 2016 a vyostřila se 25. srpna, přivedla do Bangladéše už bezmála 450 000 rohingských muslimů prchajících před barmskou armádou, která je perzekvuje v Arakanském státě na západě Barmy (Myanmaru).


Přijímající Bangladéš, sama již chudá

Dhácký kardinál ocenil odpověď své vlády na rohingskou krizi. Nicméně Bangladéš, jedna z nejchudších zemí světa, může jen stěží poskytnout přístřeší a stravu všem potřebným.

Tamější malá katolická komunita (350 000 osob tvořících asi 0,2% z celkových 162 milionů obyvatel) se mobilizovala na pomoc těmto uprchlíkům, ačkoliv až dodneška „tu církev není přítomna, lidé tu nikdy neviděli kostel ani kněze,“ lituje kardinál.

„Obdivuji klid, který v táborech vládne i navzdory obrovské lidské bolesti. Není tu násilí a uprchlíci projevují vůči sobě navzájem solidaritu, pochopení a žijí společně v chudobě,“ poznamenává kardinál dodávaje, že je „velmi pohnut.“ „Dotkl jsem se v táborech Ježíšových ran,“ pokračuje kardinál D’Rozario, „jedná se o humanitární utrpení, trpíme pro tyto lidi a spolu s nimi, mé srdce naříká nad tímto lidem, nad takovou mírou utrpení.“


Ani pitná, ani užitková voda

V pondělí 25. září navštívil dhácký arcibiskup další uprchlický tábor. „Většina žije v improvizovaných podmínkách, jen s plastovou plachtou na přikrytí, přičemž nemají ani pitnou, ani užitkovou vodu. Dostávají potravinové balíčky, ale ne v dostatečném množství,“ tvrdí kardinál D’Rozario. „Viděl jsem tolik trápení a bolesti ve tvářích dětí, mladých žen nosících v náručí miminka, v očích starých i nemocných lidí,“ pokračuje.

Říká, že je „povzbuzen mírou zapojení neziskových organizací a dhácké vlády,“ a zároveň oceňuje, že „po prvotním šoku při pohledu na podmínky v táborech se začíná pomoc systematizovat. Nicméně je pořád tolik práce.“ Arcibiskup nakonec vyzval Spojené státy a neziskové organizace, mimo jinými bangladéšskou Charitu, aby se nasadily v pomoci a ve vyřešení celé krize Rohingů.

Kardinál D’Rozario uvítá v Dháce mezi 30. listopadem a 2. prosincem papeže Františka. Ten bude do Bangladéše pokračovat hned po své třídenní návštěvě Barmy, kterou uskuteční 27.–30. listopadu. Podle časopisu Tablet by se měl sejít i s bývalou disidentkou  a současnou představitelkou barmského státu Aung San Suu Kyi.

 

francouzštiny přeložila Kristýna Boháčová.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)