Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Polští katolíci se na hranicích modlili za spásu vlasti a světa. Polská opozice se distancovala

Ze světa / kir / Vlastní zpráva / 8. října 2017 0:03
Polští katolíci se na hranicích modlili za spásu vlasti a světa. Polská opozice se distancovala

Ilustrační foto
Autor: pixbay.com / Public domain

Varšava/Sklářská Poreba - Na stovkách míst podél polské hranice se v sobotu katoličtí věřící modlili v rámci ojedinělé akce "růženec na hranicích" za spásu světa a vlasti. O přípravě modlitebního řetězu magazin Christnet podrobně informoval již před týdnem. Na česko-polské hranici se k nim připojili i Češi. Kritici akci podsouvají antiislámský motiv a v tomto duchu o ní předem referovala i řada českých medií, kromě katolických zdrojů. Také server britské BBC píše o kontroverznosti akce spojené s výročím středověké bitvy u Lepanta a připomíná, že Polsko spolu s Madarském a Českou republikou odmítlo přerozdělování uprchlíků. Modlitebního setkání v kontextu s muslimy si všiml i egyptský server Egypt Independent.

Věřící, které ČTK oslovila u hranici v Harrachově  a na Ostravsku, však shodně jakoukoliv spojitost s bojem proti islamizaci Evropy odmítli. Podle polských médií se do akce zapojilo na milion osob, ale přesný počet se nedá zcela přesně zjistit, nebo je ještě příliš brzo na její hodnocení. O modlitebním řetězu referovala v hlavní zpravodajské relaci také Česká televize. Podle ČT akci odmítly polské opoziční strany, které nesouhlasí s udajným ohrožením křesťanského Polska. "Křestanství je především milosrdenství a ne agrese vůči cizím, jiným, kteří mají odlišnou kulturu a náboženství", uvedl pro televizi poslanec za Občanskou platformu Jan Grabiec.

Modlitba i u českých hranic

Organizátorem společných modliteb, které se konaly ve 320 kostelech ve 22 diecézích podél více než 3500kilometrové polské hranice s Německem, Českou republikou, Slovenskem, Ukrajinou, Běloruskem, Litvou a Ruskem, bylo sdružení laických věřících Solo Dios Basta. Připojili se i rybáři v Baltském moři a věřící na desítkách míst v zahraničí, včetně polských vojáků v Afghánistánu. Modlitby se konaly i na nezvyklých místech, například na polských mezinárodních letištích. Polské dráhy nabídly poutníkům symbolické jízdné za jeden zlotý (šest korun).

Jedním z míst s největší koncentrací lidí podél českých hranic byla Sklářská Poreba nedaleko Harrachova na Semilsku. Odhadem se akce zúčastnilo přes 1000 lidí, od dětí až po seniory. Většina z nich se odpoledne vydala i na několikakilometrový pochod z Jakušic k Orle na česko-polské hranici. Neodradil je ani déšť či chladno, bylo kolem sedmi stupňů Celsia. Vytvořili několikasetmetrový průvod a cestou se společně a hlasitě modlili za spásu světa a vlasti. "Je to potřeba," řeklo několik z nich oslovených ČTK. Ultrakonzervativci akci chápali jako duchovní zbraň proti islamizaci Polska a Evropy, na pouti z Jakušic do Orle ale žádná protiislámská hesla nezazněla. Lidé se modlili za všechny potřebné. Česká televize v již odkazovaném šotu pak citovala publicistu televize Republika Tomacse Terlikovského, podle kterého šlo o obranu Polska a Evropy před gigantickou islamskou invazí. V Polsku téměř muslimové nežijí, kromě historické komunity Tatarů, kteří bojovali na polské straně v bitvě u Vidně proti Turkům v roce 1672. V současnosti se cítí ohroženi růstem protimuslimských nálad ve společnosti i ztrátou identity a exkluzivnosti svého postavení s příchodem uprchlíků z odlišných muslimských kultur.

Modlitba za návrat ke křesťanským kořenům

Datum 7. října nebylo vybráno náhodně. Svátek Panny Marie Růžencové připadá na výročí rozhodujícího vítězství křesťanů nad Turky v námořní bitvě u Lepanta v roce 1571, které podle organizátorů akce ze sdružení Solo Dios Basta zachránilo Evropu před islamizací. Navíc má podle nich připomínat i stoleté výročí zjevení Panny Marie třem pasáčkům v portugalské Fátimě. 

Během živého vysílání přenášeného konzervativní katolickou rozhlasovou stanicí Radio Maryja se krakovský arcibiskup Marek Jędraszewski pomodlil "za jiné evropské národy, aby pochopili, že se musíme vrátit ke křesťanským kořenům, že Evropa zůstává Evropou ".

Modlitba za mír i za tisíce obětí v Sýrii

"Hlavním cílem tohoto setkání je modlit se za mír," připomněl prezident polské biskupské konference, arcibiskup Stanislaw Gadecki, v rozhovoru s komerčním rádiem RMF FM.  Akci pro Magazin Christnet komentoval také účastník a hlavní fotograf Pochodu pro Aleppo Janucz Rateczi, který se k celé akci stavěl neutrálně a svoji osobní modlitbu věnoval 3000 obětem války v Sýrii, kteří zahynuli během září. Podle exilové organizace Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) a Červeného kříže nejvíce za tento rok. Červený kříž dokonce podle serveru Lidovky.cz upozornil, že bylo v září zničeno deset nemocnic a Rusko a režim prezidenta Asada zřejmě nedodržuje dodržování bezpečnostních zón a tyto oblasti bombarduje.

O Pochodu pro Aleppo z Berlina přes Českou republiku a řadu dalších zemí, který iniciovala Polka Anna Alboth, magazín Christnet informoval naposledy, když poutníci došli do bosenského Sarajeva. Pochod nakonec skončil na syrsko - libanonské hranici v srpnu letošního roku. Anna Alboth na svém facebookovém profilu také vyslovila znepokojení nad možným zneužítím růžencové modlitby k boji vůči údajné "islamizaci". V Praze pak vznikla skupina, která chce na růžencovou modlitbu reagovat pokojným shromážděním za mír a vzájemnou toleranci mezi národy bez rozdílu náboženství.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 47)