Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

"Panenka Skákavá" stojí ve Skokách již 300 let

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 9. října 2017 8:46

Poutní kostel Navštívení Panny Marie na samotě ve Skokách se zdevastovaným okolím
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Skoky - Poutní místo ve Skokách u Žlutic slaví 300 let od svého založení. 29. září 1717 byla slavnostně vysvěcena kaple Panny Marie Pomocné, na jejímž místě dnes stojí poutní kostel Navštívení Panny Marie. Před 300 lety také Johann Wolfgang Richter dokončil pro Skoky kopii obrazu Pasovské madony nazývaný lidově "Panenka Skákavá". Z tohoto označení v průběhu 18. století mezi českými poutníky vzniklo všeobecně známé a dodnes živé úsloví „panenko skákavá“, kterým věřící vzývali Pannu Marii Pomocnici. 

U příležitosti výročí vysvěcení kostela byla na konci září v kostele sloužena slavnostní poutní bohoslužba, kostel je vedle toho v současnosti dějištěm i mnoha kulturních akcí.

"Stavbu kaple realizoval místní sedlák Adam Lienert. Lienertovu kapli už dnes ve Skokách nenajdeme - místo ní zde stojí poutní kostel Navštívení Panny Marie, vystavěný v letech 1736 až 1741 především z darů poutníků," uvedl Petr Linhart ze spolku Pod střechou, který se stará o propagaci a oživení poutního místa. Linhart jako písníčkář často ve Skokách vystupuje na benefičních koncertech. O Skokách sloužil píseň Maria Stock. Klip na YouTube ukazuje řadu fotografií současného stavu kostela.

Místo si u poutníků získalo oblibu už krátce po svém založení, v historii ale prošlo mnoha dramatickými změnami. "Kostel během 19. století značně zchátral, ale díky tepelským premonstrátům se dočkal v roce 1903 obnovy. Přežil obě světové války, poválečnou výměnu obyvatelstva, zrušení a následnou likvidaci obce i řádění zlodějů na přelomu nového tisíciletí," doplnil Linhart. Po nájezdech vandalů byl zchátralý kostel v roce 2005 zazděn. O obnovení vchodu a základní zabezpečovací práce se v letech 2006 až 2009 postaral spolek Pod střechou

Kostel je i nadále v majetku Kanonie premonstrátů v Teplé. Díky spolku Pod střechou se ve Skokách od roku 2008 koná festival Živé Skoky, který zahrnuje celou sezonu poutních mší, koncertů, filmových promítání a dalších akcí. Kompletní program festivalu, podrobnosti o historii a další zajímavosti mohou zájemci najít na webu www.skoky.eu

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)