Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Volby jako příležitost: evangelíci vyzývají k volební účasti

Domácí zpravodajství / kir / e-cirkev.cz /red. / 18. října 2017 12:38
Volby jako příležitost: evangelíci vyzývají k volební účasti

Z hlasování poslanců synodu ČCE
Autor: www.synodcce.cz

Praha - Synod Českobratrské církve evangelické přijal již letos v květnu Slovo k volbám a to jak k blížícím se parlamentním, tak k volbám prezidenta republiky. Synodní senior ČCE Daniel Ženatý pak v krátkém videu vyzval k aktivní volební účasti.

Synodálové konstatují nízkou důvěru v politické strany navzdory téměř třicetiletému období  politické svobody. Přesto jsou přesvědčeni, že stojí za to usilovat o zlepšení správy veřejných věcí a že má cenu se občansky angažovat. „Nechceme se vzdávat odpovědnosti za veřejné věci. Jako občané se snažme poznat ty, kdo usilují o veřejné funkce, jejich programy i jejich dosavadní působení, abychom mohli posoudit, komu dát svou důvěru.“

Dále připomínají, že křesťanství není politický program a proto jejich výzva není vázána na žádnou politickou stranu, ale na respekt k základním hodnotám lidského soužití.

Prohlášení pak obsahuje několik bodů a očekávání od politiků vhodných k podpoře, jako je  respekt k pravdě, obecnému prospěchu, lidským právům, svobodě a spravedlnosti.

Nadcházející volby synod chápe jako příležitost pozitivně ovlivnit roli, kterou bude Česká republika hrát v následujících letech v evropské i světové politice. „V řadě zemí získávají převahu – ani u nás nechybějí – hlasy, zpochybňující základní pilíře demokracie, svrchovanost práva, svobodu slova, solidaritu, a tím i sám unikátní evropský politický projekt, jehož jsme součástí. Historie nás poučila, že odvržení těchto hodnot by mohlo mít neblahé dopady na životy nás všech. Mějme naději, že každý z nás může běh věcí ovlivnit a že apatie a sobectví nepřeváží nad touhou po pokojném a tvůrčím spolužití“, stojí v závěru Slova synodu k volbám.

Synod je nejvyšší zákonodárné a řídící shromáždění (parlament) ČCE. Schází se jednou ročně. Skládá se ze 74 volených poslanců z jednotlivých seniorátů (obdoba diecézí), zástupců Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy, Diakonie a dalších poradců.

 

Prohlášení k volbám vydala nedávno také České biskupská konference katolické církve

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)