Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Human Rights Watch kritizuje Indonésii kvůli bičování podle šaríi

Ze světa / juml / ČTK / 26. října 2017 13:02
Human Rights Watch kritizuje Indonésii kvůli bičování podle šaríi

Prezident Joko Widodo
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commens

Jakarta - Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) včera vyzvala indonéského prezidenta Joka Widoda, aby ukončil "barbarské tresty" za porušování islámského práva šaría. Podle aktivistů za lidská práva bylo v indonéské ultrakonzervativní provincii Aceh za poslední dva roky k ranám holí odsouzeno více než 530 lidí. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC.

Provincie Aceh je jedinou provincií převážné muslimské Indonésie, kde se právo šaría uplatňuje. Jeho zavedení bylo součástí mírové dohody mezi vládou a separatisty v roce 2006. Aceh zároveň jako jediný v zemi kriminalizuje vztahy lidí stejného pohlaví. Náboženská policie se zde zaměřuje i na muslimky bez šátků nebo ty, které nosí příliš těsné oblečení, lidi popíjející alkohol či ty, kdo se oddávají hazardu.

Podle provinčního zákonu z roku 2015 může soud potrestat za vztahy stejného pohlaví až 100 ranami holí, za mimomanželský pohlavní styk pak 30 ranami.

Aktivisté z HRW přitom upozornili, že islámské zákony se nyní rozšířily i na nemuslimské obyvatelstvo žijící v regionu. Loni byla například za prodej alkoholu k ranám holí odsouzená i křesťanská žena.

Veřejné bití jako trest používají například Írán, Súdán, Saúdská Arábie, Maledivy, Singapur nebo Brunej. Podle lidskoprávní organizace Amnesty International se podobné praktiky můžou považovat za čin podobný mučení.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)