Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 25 lety papež Jan Pavel II. rehabilitoval Galilea

Ze světa / kir / ČTK, red. / 30. října 2017 11:54
Před 25 lety papež Jan Pavel II. rehabilitoval Galilea

Portrét Galileo Galileiho od malíře Ottavio Leoniho
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Řím/Praha -

"A přece se točí," zvolal prý italský učenec Galileo Galilei poté, co ho katolická inkvizice pod hrozbou upálení donutila v roce 1633 odvolat své poznání, že Země se točí kolem Slunce. Vědec, který s mnoha objevy z oblasti gravitace nebo astronomie značně předběhl dobu a narušil tak geocentrické chápání středověké církve, byl před 25 lety, 31. října 1992, s konečnou platností rehabilitován. Rehabilitoval jej papež Jan Pavel II. po třináctileté práci zvláštní komise.

Astronom, fyzik a matematik Galileo Galilei se narodil v únoru 1564 v Pise ve zchudlé patricijské rodině, nejprve studoval medicínu, později matematiku a fyziku, kterým se pak věnoval až do své smrti. Jeho záběr byl obdivuhodně široký - věnoval se Archimédovu učení a sestrojil hydrostatické váhy, objevil neměnnost doby kyvu kyvadla, což později využil v kyvadlových hodinách, studoval zákony pádu, zákony o stejnosměrném pohybu a setrvačnosti, odhalil i zákon akcelerace. Zabýval se také mechanikou.

Šikmou věž v Pise proslavil házením železných kulí při dokazování zákona o zemské přitažlivosti. Též univerzitní učitel a badatel sestrojil vlastní "přístroj na přibližování dálky", jímž si otevřel okna vesmíru. V roce 1632 napsal tištěný dialog o obou slunečních soustavách, v němž geocentrismus rozcupoval na kousky. To se inkvizici pranic nelíbilo a jeho hlavní dílo Rozhovory o dvou velkých světových soustavách ptolemaiovské a koperníkovské (1632) označili inkvizitoři za kacířské. Vyděšený starý muž hned v následujícím roce své učení odvolal. Zemřel 8. ledna 1642 v Arcetri téměř slepý - tak zaplatil za objev slunečních skvrn.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)