Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Jindřichovicích pod Smrkem ulomil vítr kříž na kostelní věži

Kraje: Liberecký / kir / / 30. října 2017 23:15
Jindřichovice pod Smrkem (Liberecko) -

Větrem ulomený kříž na věži barokního kostela Nejsvětější Trojice v Jindřichovicích pod Smrkem na Liberecku zaměstnal dnes na více než čtyři hodiny hasiče i specializovanou skupinu lezců. Nalomený kříž se pokoušeli z věže sundat, aby v době dušiček neohrožoval návštěvníky hřbitova, který kostel obklopuje. Nepodařilo se to, 37metrů dlouhé rameno plošiny k němu nedosáhlo, na místo se proto hasiči vrátí v příštích dnech s větší plošinou. ČTK to řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Pavlína Bílková.

"Kříž na kopuli se při vichřici zlomil a báli jsme se, že někoho zabije. Visel dolů a hrozilo, že se úplně ulomí. Pak ho vítr zase stočil zpátky do takového praporu, takže by mohlo dojít k postupnému lámání," popsal ČTK problém jindřichovický starosta Pavel Novotný (Jindřichovický patriot). Nikdo podle něj nedokáže odhadnou, kolik ve skutečnosti kříž váží. Kdyby ale spadl někomu na hlavu, pravděpodobně by ho podle starosty zabil.

Hasiči se proto pokusili kříž z báně věže sundat. Na místo vyjeli profesionální hasiči z nedaleké Raspenavy, místní dobrovolní hasiči a také lezecká skupina hasičů z Liberce. Krátce po 10:00 dorazili ke kostelu s plošinou, která se vysune až do 37 metrů. Na třicetimetrovou věž to mělo stačit. "Jenže my jsme se s tou výškovou technikou nedokázali mezi těmi náhrobky dostat tak blízko ke kostelu, abychom tam mohli lezce poslat a oni mohli kříž uvázat a spustit," řekla Bílková. Nepodařilo se jim tam podle ní dostat ani z kupole.

Hasiči po více než čtyřech hodinách pokusy vzdali a vrátili se na základny. Na místo se vrátí v příštích dnech, až obec připraví prostor vedle kostela s větší plošinou. Obec zatím omezila páskami pohyb návštěvníků kolem kostela, hřbitov ale neuzavřela. "Teď o dušičkách by to byl problém, navíc se ukázalo, že bezprostřední nebezpečí nehrozí," řekl starosta. Kříž podle něj jistí hromosvod, a tak by měl vydržet. Obec podle Novotného připraví prostor, aby se technika mohla vrátit a na podruhé kříž z vrcholu věže sundat.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)