Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do baziliky v České Lípě se vrátil zvon. O původní přišla dvakrát, v obou světových válkách

Kraje: Liberecký / kir / ČTK / 3. listopadu 2017 15:56
Do baziliky v České Lípě se vrátil zvon. O původní přišla dvakrát, v obou světových válkách

Zvony. Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Alma Pater / Creative Commons

Česká Lípa -

Do baziliky Všech svatých v České Lípě se dnes po 75 letech navrátil zvon. Je z roku 1521 a váží 702 kilogramů. Zvonit se na něj bude před bohoslužbou, která bývá v bazilice v neděli, řekl dnes ČTK děkan českolipské farnosti Viliam Matějka. V kostelích v České Lípě bylo dosud osm zvonů, žádný ale v bazilice.

Bazilika postavená počátkem 17. století jako kostel augustiniánského kláštera přišla o tři zvony poprvé za první světové války. "Znovu do ní byly umístěny v roce 1924. Měly pěkný souzvuk a v roce 1937 jejich zvuk natáčel Český rozhlas," řekl českolipský historik Ladislav Smejkal. Bazilika přišla i o tyto zvony, zrekvírované byly v roce 1942 za druhé světové války. "V 90. letech se objevila informace, že dva z nich stále existují a jsou stále někde ve skladu v Hannoveru," uvedl historik. Podle něj se ale tehdy nepodařilo zjistit, zda je to pravda.

Bazilika nyní získala zvon z dřevěné zvonice při kostele sv. archanděla Michaela v Michalovicích u Mladé Boleslavi. "Odtud byl v roce 1893 sejmut a přemístěn do nově přistavěné západní novorománské kostelní věže. V roce 2012 byl přemístěn do kostela sv. Kříže v Bělé pod Bezdězem a uložen v předsíni," řekla mluvčí Biskupství litoměřického Jana Michálková. Původní záměr instalovat jej v tomto kostele se podle ní nezdařil pro nedokonalý souzvuk s původními zvony.

Nevyužitý zvon letos od svých středočeských kolegů získala českolipská farnost darem. Podle diecézního kampanologa Radka Rejška se jedná o cenný zvon, zvukově velice hodnotný. Pojmenován byl Maria a sv. Václav. Ještě před zavěšením v českolipské bazilice byl restaurován v dílně Rudolfa Manouška. Podle Manouška zvon o spodním průměru zhruba metr na začátku 16. století odlil Tomáš Litoměřický. Na plášti zvonu jsou reliéfy svatého Václava a Madony s dítětem. Zvon zní vyrovnaně v rozsahu g1 - gis1.

V českolipských kostelích bylo dosud podle kostelníka Josefa Policera osm zvonů. "Tři na mariánském, tři na křížovém, dva na magdalénce a teď tady bude jeden," uvedl.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)