Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Olomouci dnes položí pamětní kameny na shromaždiště a před rodné domy zavražděných Židů

Kraje: Olomoucký / kir / ČTK, red. / 14. listopadu 2017 10:58
V Olomouci dnes položí pamětní kameny na shromaždiště a před rodné domy zavražděných Židů

Kameny Stolperstein se pokládají před místa spojena s životem Židů zmizelých v době holokaustu
Autor: wikipedia.org / Axel Mauruszat / Eigenes Werk / Wikipedia Commons

Olomouc -

Tragický osud Židů za druhé světové války bude připomínat v Olomouci i speciální více než půlmetrový kámen zvaný Stolperschwelle. Umístěn bude před Základní školu v Hálkově ulici, kde bylo shromaždiště Židů určených k transportu. Odjelo odsud přes 3500 lidí, téměř všichni byli zavražděni. Položen bude 14. listopadu, ve stejný den budou v ulicích Olomouce vsazeny další dvě desítky menších kamenů před domy, kde olomoučtí Židé žili. ČTK to řekl předseda Židovské obce Olomouc Petr Papoušek. Ve městě také nedávno otevřeli výstavu mapující tragický osud cenného objektu synagogy. Nacisté ji vypalili hned v první den okupace 15. března 1939. Synagogy v Sudetech většinou zanikly již o půl roku dříve během Kříšťálové noci.

Přežila jen desetina židovských obyvatel města

Stolperschwelle, který svým rozměrem odpovídá šesti kamenům, se v Olomouce objeví poprvé. "Kameny Stolperschwelle se pokládají před místa, odkud bylo deportováno větší množství lidí, a jejich připomínka je signifikantní. Kámen má rozměry deset centimetrů na výšku a 65 centimetrů na délku," uvedl Papoušek.

Ze školy v Hálkově ulici odjely podle zástupců Židovské obce v červnu a červenci 1942 čtyři transporty do Terezína. "Odtud lidé pokračovali dále do vyhlazovacích táborů. Bylo v nich celkem 3508 osob včetně dětí i starých lidí. Zavražděno bylo 3213. Přežilo jen 295 osob," řekl Papoušek. Text na kameni bude lidem připomínat, že odtud byli deportováni Židé z Hranic, Kojetína, Kroměříže, Lipníku nad Bečvou, Loštic, Olomouce, Prostějova, Přerova a Tovačova. Putovali odtud do Terezína a poté do dalších vyhlazovacích a koncentračních táborů.

Kromě tohoto velkého kamene bude v ulicích Olomouce vsazeno ještě dalších 25 kamenů zmizelých, takzvaných Stolpersteine. Dohromady jich tak bude ve městě již přes dvě stě. Nové kameny připomenou například osud Bedřicha a Terezie Mayových, jejichž rodina zásadním způsobem ovlivnila dnešní tvář a chod Hejčína. Jeden z kamenů bude položen i na paměť nežidovské osobnosti protinacistického odboje, bývalému ruskému legionáři a politickému vězni Antonínu Smejkalovi, který byl zavražděn v roce 1942 v Osvětimi.

Kameny o které se zakopává

Podle zástupců židovské obce bude projekt vsazování betonových kostek se jmény židovských obětí na mosazné desce v ulicích Olomouce pokračovat tak dlouho, dokud budou přibývat další návrhy. Žádosti přicházejí od rodin potomků, od spolužáků nebo pamětníků a některé vycházejí i z rozhodnutí Židovské obce Olomouc. Počet obětí holokaustu pocházejících z tohoto města čítá na 2000 jmen.

Stolpersteine - obrazně kameny, o které se zakopává či má se zakopnout, patentoval německý umělec Gunter Demnig v roce 1993. O pár let později vsadil první kameny do dlažby v Kolíně nad Rýnem a v Berlíně. Nyní jsou v Evropě položeny už desítky tisíc takových kamenů.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 73)