Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Prezident Zeman: O zdanění restitucí by se mělo diskutovat. Podle předsedy Senátu nikoliv

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 16. listopadu 2017 22:39
Prezident Zeman: O zdanění restitucí by se mělo diskutovat. Podle předsedy Senátu nikoliv

Prezident Miloš Zeman
Autor: ČTK

Praha - O zdanění restitucí církevního majetku odebraného za komunismu by se mělo vážně diskutovat. Uvedl to dnes prezident Miloše Zeman v pořadu TV Barrandov Týden s prezidentem v reakci na návrh předsedy hnutí ANO Andrej Babiš z minulého týdne. Zdanění je jedna z podmínek KSČM pro podporu menšinové vlády ANO. Zdanění podporuje i hnutí Tomia Okamury Svoboda a přímá demokracie.

"Je to věc, o níž by se mělo vážně diskutovat, hledat právní analýzy, zda to je, nebo není možné," řekl ke zdanění restitucí Zeman. Měly by se však podle něj rozlišit fyzické a finanční restituce.

Štěch: Zdanění náhrad církvím není možné, Babiš by to měl vědět

Zdanění náhrad v rámci církevních restitucí neumožňují související smlouvy mezi státem a církvemi. Uvedl to v pondělí ještě před Zemanem předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Poukázal na to, že na tom ztroskotaly snahy ČSSD zmírnit dopad restitucí na stát a že Babiš by to měl vědět.

Prezident Zeman: O zdanění restitucí by se mělo diskutovat. Podle předsedy Senátu nikoliv

Jednací sál Senátu PČR v komplexu Valdštejnského paláce v Praze
Autor: Wikipedia.org / Krokodyl / Creative Commons

ANO podle Štěcha odmítlo otázku zdanění zanést do programového prohlášení končící vlády s tím, že v době schvalování zákona o církevních restitucích nebylo parlamentním uskupením. Proti byla i KDU-ČSL. Ani expertní skupina ČSSD, ANO a zástupců církví v roce 2014 k žádné dohodě ohledně zdanění nedospěla, církve přistoupily na zveřejňování svého hospodaření.

"Andrej Babiš účelově mění svůj postoj podle toho, co se mu zrovna hodí a na jakého spojence chce udělat dojem. S komunisty hraje jakousi hru o jejich přízeň, i když dobře ví, že těžko platné smlouvy změní," dodal Štěch.

Změna přijetím nového zákona

Zdanění náhrad, například za pomoci zvláštní daně, by podle některých úvah bylo možné prosadit přijetím nového zákona i za cenu rizika soudních sporů. Kardinál Dominik Duka již dříve naznačil, že církve by se v takovém případě zřejmě obrátily i na Ústavní soud. Uvedl, že danit se může příjem, nikoliv odškodnění. V současnosti je to pro církve uzavřené, pouze tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus naopak uvedl, že by se otevření tématu restitucí nebránil, ale židovské obce by požadovaly spravedlivejší vyrovnání křivd až od hranice Mnichovské dohody.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)