Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež po setkání se Su Ťij vyzval k respektování všech etnických skupin v Barmě

Ze světa / kir / ČTK / 28. listopadu 2017 14:16
Papež po setkání se Su Ťij vyzval k respektování všech etnických skupin v Barmě

Ilustrační foto: Aun Schan Su Ťij, opoziční politička v Barmě. V roce 1990 obdržela Sacharovovu cenu za svobodu myšlení, v roce 1991 na návrh Václava Havla Nobelovu cenu za mír.
Autor: Wikipedia.org / Htoo Tay Zar / Creative Commons

Neipyijto -

Papež František dnes v barmské metropoli Neipyijtu vyzval k respektování práv všech etnických skupin žijících v Barmě a prohlásil, že v zemi je zapotřebí vést náboženský dialog. Barmská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij po setkání s papežem slíbila hájit v zemi lidská práva a zajistit bezpečnost pro všechny občany. Nositelka Nobelovy ceny za mír Su Ťij čelí mezinárodní kritice kvůli tomu, že přehlíží tažení barmské armády proti menšinovému muslimskému etniku Rohingů na severu země, které OSN již dříve označila za etnickou čistku.

Barmská armáda obvinění z násilností odmítá a generál Min Aun Hlain papeže ujistil, že jeho země se nedopouští "žádné náboženské diskriminace" a že armáda jedná "v zájmu míru a stability". Někteří analytici nicméně poukazují na to, že působení Su Ťij omezuje ústava přetrvávající z dob junty, která mimo jiné někdejší dvacet let vězněné disidentce brání stát se prezidentkou a zajišťuje nadále armádě čtvrtinu parlamentních křesel, což stačí k zablokování jakýchkoli změn. Armáda si rovněž udržuje kontrolu nad klíčovými bezpečnostními ministerstvy.

Papež naplánoval svoji několikadenní cestu do Barmy a Bangladéše poté, co z barmského Arakanského státu uprchlo před násilnostmi během několika měsíců do sousedního Bangladéše více než 620.000 Rohingů. Ty barmské úřady neuznávají jako etnikum, odmítají jim udělit občanství a omezují jejich svobody.

Papež po setkání se Su Ťij vyzval k respektování všech etnických skupin v Barmě

Topografie státu Barma (Myanmar)
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Západní novináři napjatě sledovali, zda hlava katolické církve ve svém nejvýznamnějším projevu v Barmě použije termín Rohingové, který je zapovězený buddhistickou většinou země. Papež, který dříve během letošního roku otevřeně vyjadřoval obavy o osud "rohingských bratří", dnes tento výraz nepoužil. Podle všeho tak vyslyšel žádost místních katolických duchovních, kteří se obávají, že by se pak barmská armáda mohla mstít na menšinových katolících, kterých je ve 52milionové Barmě jen asi 659.000.

Papež podpořil civilní vládu nositelky Nobelovy ceny míru Su Ťij

Papež František uvedl, že Barma trpí občanským konfliktem a násilnostmi, které "trvají příliš dlouho a hluboce zemi rozdělily". "Obtížný proces budování míru a národního usmíření může postupovat, jen když bude hájena spravedlnost a lidská práva," řekl. "Náboženské odlišnosti nemusejí šířit nedůvěru a rozdělovat, ale naopak by měly být silou, která povede k dosažení jednoty, k odpuštění a toleranci," dodal.

Papež rovněž vyjádřil podporu civilní vládě vedené Su Ťij a jejím snahám o usmíření v zemi po desítkách let vojenské diktatury. O armádních operacích proti Rohingům se konkrétně nezmínil. Podle agentury AP papežův projev zřejmě zklame rohingské aktivisty a organizace pro lidská práva, které kritizují kdysi vězněnou disidentku Su Ťij za to, že zpochybňuje porušování lidských práv Rohingů v zemi a neodsoudila armádu za její operace proti nim.

Su Ťij ve svém dnešním projevu poděkovala všem, kdo barmskou vládu podporují při "řešení společenských, ekonomických a politických problémů, které narušují důvěru, porozumění a harmonii". "Cílem naší vlády je pokračovat v mírovém procesu, posilovat rozmanitost naší země, podporovat lidská práva a toleranci a zajistit bezpečnost pro všechny," řekla Su Ťij.

Barmská armáda zahájila operace proti Rohingům po útocích povstalců na bezpečnostní stanoviště v Arakanském státě 25. srpna. Svědci vypověděli, že barmští vojáci při svém tažení zabíjeli, mučili a znásilňovali rohingské civilisty a vypalovali rohingské vesnice. Barmská armáda obvinění z násilností odmítá a její šéf generál Min Aun Hlain papeže při jejich pondělním setkání ujistil, že Barma se nedopouští "žádné náboženské diskriminace" a že armáda jedná "v zájmu míru a stability".

Mezináboženské setkání v Rangúnu

Před odletem do hlavního města Neipyijto se papež František dnes v největším barmském městě Rangúnu zúčastnil mezináboženského setkání a sešel se s vlivným, ale současně kontroverzním buddhistickým vůdcem. 

Papežovo setkání s představiteli buddhistů, kteří tvoří v Barmě většinu, hinduistů, muslimů, křesťanů a židů trvalo zhruba 40 minut. Podle mluvčího hlavy katolické církve Grega Burkea papež shromážděné vyzval, aby spolupracovali na obnově země, která po desetiletích vojenské vlády přechází postupně k demokracii, a pokud se budou hádat, aby se hádali jako bratři, kteří se následně usmíří.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)