Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

M.C. Putna dokončil trilogii o katolicismu v české literatuře

Domácí zpravodajství / juml / red / 28. listopadu 2017 14:22
M.C. Putna dokončil trilogii o katolicismu v české literatuře

M. Putna (vpravo) při prezentaci knihy v Knihovně Václava Havla. Vlevo literární historik Jiří Brabec
Autor: youtube.com

Praha - V listopadu vyšel poslední díl trilogie M.C. Putnu o katolicismu v české literatuře. Kniha Česká katolická literatura 1945-1989 z nakladatelství Torst byla představena veřejnosti 16. listopadu v Knihovně Václava Havla.

Trilogie vůbec poprvé systematicky mapuje dějiny katolicismu v české literatuře od roku 1848 (počátky sekulární společnosti) do roku 1989 (pád komunistického režimu).

První svazek vyšel roku 1998, druhý roku 2010. Monumentální dílo (dohromady více než tři tisíce stran) mapuje katolickou literaturu na pozadí teologických a společenských proměn těchto období, zejména v souvislosti se zápasy církevního reformismu a církevní restaurace a s vlnami náboženských nálad mezi umělci.

Ve třetím svazku dominuje téma konfrontace křesťanství s komunismem a téma vlivu druhého vatikánského koncilu. Katolická literatura byla v tomto období vytlačena z veřejného prostoru, ale žila dál v disentu, v undergroundu, v exilu a v šedé zóně (a v několika případech také v kolaboraci). Z desítek portrétů katolických umělců a myslitelů i sympatizantů se skládá fascinující kolektivní portrét éry, která ovlivňuje i dnešní dobu.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)