Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Začíná advent, doba předvánočního rozjímání, ale i shonu

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 3. prosince 2017 8:08
Začíná advent, doba předvánočního rozjímání, ale i shonu

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha -

Dnes je první adventní neděle, která předznamenává příchod Vánoc. V křesťanské tradici je advent obdobím očekávání příchodu Spasitele a rovněž začátkem nového liturgického roku. Pro velkou část Čechů ale znamená spíše hektické období nákupů, pečení cukroví nebo předvánočního úklidu.

Na mnoha místech Česka začínají tento víkend vánoční trhy a rozsvěcí se vánoční stromy a výzdoba ulic a náměstí. V Brně se rozhodli oslavit příchod adventu speciální edicí skleněných kuliček, které budou až do Štědrého dne vypadávat z orloje na náměstí Svobody.

Zvláštní program na první adventní neděli přichystaly i některé památky. Například zámek Kačina na Kutnohorsku představí, jak se advent slavil v minulosti, a návštěvníkům dá možnost vyzkoušet si některé vánoční tradice a zvyky. Atmosféru vánočních svátků na šlechtickém sídle si mohou lidé vychutnat také třeba na zámku Buchlovice na Uherskohradišťsku.

První počátky slavení adventu se objevují v jižní Galácii, tedy dnešním Turecku, a ve Španělsku koncem čtvrtého století. Od 12. až 13. století je advent začátkem liturgického roku.

Lidé si advent připomínají adventním věncem se čtyřmi svíčkami, které zapalují postupně každou neděli. Světlo je křesťanským symbolem Krista a naděje. Prozaičtější pohled na rozžaté svíčky mají hasiči, kteří každoročně varují před rizikem požáru adventních věnců.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 51)