Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Barešova raketa znovu vynáší modlitby do nebe. Kostel byl otevřen po třiceti letech chátrání

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 4. prosince 2017 10:35
Barešova raketa znovu vynáší modlitby do nebe. Kostel byl otevřen po třiceti letech chátrání

Nové zrekonstruovaná Milíčova kaple
Autor: www.christnet.eu / Jan Kirschner

Praha - Ochranovský sbor Jednoty bratrské otevřel v neděli 3. prosince při slavnostních bohoslužbách Milíčovu kapli v Praze Malešicích. Po třiceti letech chátrání tak znovu pro potřeby věřících a místní komunity funguje zajímavá stavbu kostela od architekta Bohumila Bareše. Rekonstrukci navrhl popularizátor architektury a herec David Vávra. Renovací objektu byl zachráněn historicky cenný objekt a jeden z mála kostelů postavených v dobách komunistického režimu. Plánována je i dostavba, ta ale vázne na připomínkách sousedů. Po ranních bohoslužbách následovalo odpoledne shromáždění s pozdravy řady hostů z Čech, Německa nebo evropské provincie Unitas fratrum (Jednoty bratrské), promítání fotek z historie a rekonstrukce stavby a zpívání adventních koled. První adventní neděli malou kapli v Malešicích navštívilo odhadem 200–300 lidí. Kromě pravidelných nedělních bohoslužeb pak ochranovští plánují v prostorách řadu akci pro veřejnost a to již o letošním adventu a Vánocích.

Komunitní centrum a prostory pro Ochranovskou Jednotu v "exilu"

V prostorách  vznikne komunitní a pastorační centrum se zázemím pro pražský sbor ochranovského seniorátu, který přes deset let neměl vlastní prostory. Po sporu s charismatickým křídlem Jednoty bratrské několik sborů vytvořilo samostatný seniorát v rámci Českobratrské církve evangelické (ČCE). Pražský sbor dokonce přišel o svoji budovu. 

Barešova raketa znovu vynáší modlitby do nebe. Kostel byl otevřen po třiceti letech chátrání

Model dostavby Milíčovy kaple v Malešicích od arch. Davida Vávry
Autor: archív Ochranovského seniorátu

V nově přistavené části pak bude byt kazatele, kancelář sboru, sborový archiv, místnost pro setkávání menších skupin,“ uvedla farářka ochranovského sboru Eva Šormová. Přístavba za stávající objekt bude stát asi šest a půl milionu korun, stejnou částku již sbor utratil za odkoupení a kompletní rekonstrukci a modernizaci stávající kaple.

Unikátní poválečná architektura

Milíčova kaple byla postavena na začátku padesátých let minulého století podle návrhu architekta Bohumila Bareše. Jméno nese po kazateli ze 14. století Janu Milíči z Kroměříže. Svému účelu sloužila do začátku osmdesátých let, kdy byla kvuli malému počtu věřících a dostatečnému množství evangelických sborů v okolí uzavřena. Do roku 2005 byla majetkem sboru ČCE v Praze 3 – Jarově. Od něho ji koupilo ústředí církve, které na jejím místě plánovalo bytový dům nebo kolej pro studenty teologie, nakonec ji ale v roce 2014 po protestech veřejnosti a na základě zájmu Jednoty,  prodalo pražskému sboru Ochranovského seniorátu ČCE.

Kaple byla postavena svépomocí členy sboru a má podobné rysy jako kostel od stejného architekta v Rožnově pod Radhoštěm. Nejzajímavější je kromě věžičky ostré průčelí s třemi oblouky. Stejný motiv realizoval Bareš ještě na kostele v Chotiněvsi na Litoměřicku, který byl postaven pro reemigranty z Volyně. Také další Barešovy stavby jsou malešické kapli podobné (Kateřinice na Valašsku nebo Valteřice v Krkonoších). Pro mnohé je překvapivé, kolik evangelických kostelů se postavilo na začátku padesátých let již v době nástupu komunistického režimu.

Odborníky na architekturu je hodnocen především sakrální až "kosmický" ráz průčelí, který, snad až na podobné věže Emauz, nemá v Praze obdoby. Loď kostela, připomínající toleranční evangelické „stodoly“ či jednoduchý rodinný dům, pak upozorňuje na evangelickou prostotu. 

Stavba by zřejmě směle mohla získat i status kulturní památky, přesto, že jsou poválečné stavby často nedoceňovány, jak ukazuje i případ pražského Transgasu. Ten se ještě někteří snaží zachránit před demolicí. Setkání na podporu této stavby, za účasti jejího architekta Václava Aulického, se koná ještě dnes 4.12. od 17:30h před budovou v Rubešově ulici na Vinohradech.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)