Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do Česka dorazilo světlo z Betléma

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 16. prosince 2017 22:11
Do Česka dorazilo světlo z Betléma

Betlémské světlo
Autor: Betlemskesvetlo.cz

Brno - Skauti dnes přivezli do Česka plamínek zažehnutý v Betlémě, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš Kristus. Pro takzvané betlémské světlo, jeden z moderních symbolů Vánoc, skauti každoročně cestují do Vídně, stejně jako stovky jejich kolegů z různých koutů Evropy.

"Když jsem se dozvěděla, že za náš oddíl můžu jet já, byla jsem nadšená," řekla ČTK na brněnském železničním nádraží členka výpravy Vendula Bilošová. Betlémské světlo pro ni není obyčejný plamínek.

"Je to něco, co se zapálilo hrozně daleko. Všichni lidi ví, že to nesmí zhasnout, že je to prostě takový plamínek naděje, míru, něco, co by nás mělo spojit," popsala Bilošová.

V neděli skauti plamínek přinesou do katedrál v Brně, Praze a Olomouci. Světlo také začnou ve vlacích rozvážet do všech koutů republiky, uvedla mluvčí Českých drah Monika Bezuchová.

K dnešnímu transportu plamínku z ekumenické mše ve Vídni využili skauti bezpečnostní lampy. Vždy mají pro jistotu alespoň dvě, kdyby jim náhodou některý plamínek zhasnul. Několik lidí s dětmi si pro světlo přišlo přímo na nádraží.

Tradice betlémského světla, které putuje Evropou, se zrodila v roce 1986 v Rakousku. Cílem je šířit zároveň s plamínkem myšlenku pokoje, přátelství a míru. Motto letošního ročníku zní "Dívejme se srdcem".

Letošní betlémské světlo potěší nejen ty, pro které je symbolem Vánoc, ale i poštovní sběratele. Česká pošta vydala příležitostné razítko, které bude k dispozici na hlavních poštách v Brně, Praze a Olomouci od 17. do 23. prosince.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)