Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Mše v Číhošti připomněla faráře Toufara a opata Tajovského

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 17. prosince 2017 19:24
Mše v Číhošti připomněla faráře Toufara a opata Tajovského

P. Josef Toufar u dveří číhošťského kostela
Autor: Archiv Miloše Doležala

Číhošť (Havlíčkobrodsko) - Vzpomínkou uctili dnes účastníci mše v Číhošti na Havlíčkobrodsku opata Bohumila Víta Tajovského a faráře Josefa Toufara. Bohoslužba se konala u příležitosti výročí číhošťského zázraku, kdy se v roce 1949 měl pohnout kříž na oltáři. Událost byla záminkou ke komunistické perzekuci církevních představitelů. Toufar zemřel na následky mučení při výsleších a Tajovského odsoudili ke 20 letům vězení. Dnešní mše v Číhošti se účastnila asi stovka lidí. ČTK to řekl kněz Tomáš Fiala.

"Jde o osudy lidí, kteří by neměli být zapomenuti. A měli bychom si je připomínat i dnes, kdy si často na něco stěžujeme, ale ono to ve skutečnosti není tak špatné," uvedl Fiala. Dnešní akce nebyla jen klasickou mší. Po bohoslužbě v kostele vystoupili i pamětníci, kteří vzpomínali na opata Tajovského. "Mluvili o totalitě, vězení a komunistických táborech," řekl.

Takzvaný číhošťský zázrak se odehrál na třetí adventní neděli 11. prosince 1949. Při mši v místním kostele se při kázání faráře Josefa Toufara několikrát pohnul půlmetrový kříž umístěný na hlavním oltáři. Událost údajně vidělo 18 svědků. Kříž se pak pohnul ještě jednou na Boží hod.

O věc se začala zajímat komunistická státní bezpečnost, která faráře Toufara 28. ledna 1950 zatkla a odvezla do Jihlavy a posléze do Valdic. Po krutém mučení při výsleších farář Toufar 25. února zemřel. Režim pak rozjel ideologickou kampaň, ve které označil Toufara za agenta Vatikánu, západního špióna a dovedného manipulátora, který se "neštítil použít pro své cíle ani podvodu s domnělým zázrakem". Tajovský byl jedním z hlavním obžalovaných v procesu s církevními představiteli. Soud jej za údajnou velezradu, vyzvědačství a organizování ozbrojeného převratu poslal na 20 let do vězení, kde Tajovský strávil 11,5 roku.

Číhošťský zázrak nelze ani po desetiletích s určitostí objasnit. Pohyblivý kříž patrně nastražila StB, aby měla záminku k tvrdému zákroku proti církvi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)