Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Neveřejné školy podporují i další země, konfrontují odborníci Babiše. Parlament podporu ohrozil

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 19. prosince 2017 18:46
Neveřejné školy podporují i další země, konfrontují odborníci Babiše. Parlament podporu ohrozil

Ilustrační foto: Arcibiskupské gymnázium v Kroměříži
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Praha -

Soukromé a církevní školy plní ve vzdělávání stejnou roli jako veřejné školy, které financuje stát. Právo na státní dotace mají proto oprávněně. ČTK to řekli odborný konzultant vzdělávací společnosti EDUin Tomáš Feřtek a Martin Čech ze Sekce církevního školství České biskupské konference. Podle nich není Česko jedinou zemí, která podporuje soukromé a církevní školy ze státních peněz, jak to včera řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

"Jakým způsobem jednotlivé vzdělávací systémy podporují ty neveřejné školy, to je v každé zemi jinak, ale tvrdit, že v žádné zemi se nepodporují z veřejného rozpočtu soukromé školství, to není pravda," uvedl Feřtek. Například v Nizozemsku podle něj může soukromá škola dostávat od státu stejné peníze jako veřejná, pokud to není škola výběrová. Ředitel Středoevropského technologického institutu (CEITEC) Jiří Nantl na twitteru napsal, že veřejné financování soukromých školek a škol je celkem běžné v rámci členských států Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

V Evropě podporuje stát také církevní školy. Český parlament financování těchto škol ohrozil

Také církevní školy dostávají v různých evropských zemích v nějaké formě státní dotace, řekl Čech. Do církevních škol mohou chodit jak věřící různých vyznání, tak nevěřící. Církvím patří i řada speciálních škol. "Jsem přesvědčen, že církevní školství plní veřejnou službu jako jakékoli školství v České republice, tedy i to veřejné," podotkl.

Soukromé a církevní školy v ČR dostávají nyní peníze od státu na základě porovnání s výdaji srovnatelných veřejných škol. Nárůst rozpočtu a příjmů se tak v jejich financování promítne vždy zhruba s ročním zpožděním. V prvním roce mají nárok na 60 procent normativu. Při dobrém hodnocení od České školní inspekce stoupne v dalších letech dotace neveřejným středním školám na 90 procent a základním na 100 procent. Některé soukromé a církevní školy vybírají navíc školné, které se pohybuje zpravidla v řádu tisíců až desetitisíců korun ročně.

Dotace mohou neveřejné školy využít na neinvestiční výdaje, tedy zejména mzdy. Podle zástupců církevních a soukromých škol je přitom nespravedlivé, že učitelé v těchto školách dostávají přidáno pomaleji. Čech a Pavla Katzová ze Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska minulý týden ČTK řekli, že nová vláda by měla zajistit lepší způsob jejich financování.

Je ale otázka, kdy a zda vůbec k navyšování platů v těchto školách dojde, vzhledem k zamítnutí navyšení rozpočtu o cca 160 milionů korun Poslaneckou sněmovnou. "Hlasy hnutí ANO, komunistů a ČSSD (s čestnou výjimkou Kateřina Valachová) neprošel pozměňovací návrh rozpočtu, který měl navýšit prostředky církevním a soukromým školám o částku, kterou mandatorně vyžaduje zákon. Ministerstvo školství tak bude muset církevním a soukromým školám peníze buď v rozporu se zákonem diskriminačně krátit, nebo je nekoncepčně vzít odjinud, např. vysokým školám, z příspěvků na pomůcky, atd", uvádí na svém facebookovém profilu tajemník ERC Petr Jan Vinš.

Odebrání dotací by bylo likvidační

Babiš včera státní příspěvky pro neveřejné školy kritizoval. Uvedl, že jim ministerstvo školství dává 6,5 miliardy ročně. Ministr Robert Plaga (ANO) podle něj bude muset otázku jejich financování řešit. Plaga připustil, že je to otázka k diskusi.

Odebrání státní podpory neveřejným školám by podle Feřtka znamenalo z velké části jejich likvidaci. Musely by zřejmě výrazně zvýšit své školné. Feřtek upozornil na to, že mezi rodiči dětí v soukromých školách jsou plátci daní. "Není důvod, proč by jim stát neměl tak jako ostatním přispět na to, že své děti někam posílají," myslí si.

Podle statistik ministerstva školství pracovalo v minulém školním roce na zhruba tisícovce mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol, které patří církvím nebo soukromníkům, zhruba 13.600 učitelů. Celkem je v Česku asi 155.000 pedagogů. Pro regionální školství bylo v letošním rozpočtu vyčleněno 94,5 miliardy korun, pro církevní školství 1,5 miliardy Kč.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 76)