Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Diakonie Vsetín staví domov pro seniory s kapacitou 18 lůžek

Kraje: Zlínský / juml / / 21. prosince 2017 8:37
Diakonie Vsetín staví domov pro seniory s kapacitou 18 lůžek

Logo evangelické Diakonie
Autor: www.e-cirkev.cz

Diakonie Vsetín staví domov pro seniory s kapacitou 18 lůžek. K tomuto účelu přestavuje objekt bývalé školy a zařízení by mělo být hotovo příští rok v červenci. Důvodem stavby je nedostatečná kapacita pobytových zařízení pro seniory na Vsetínsku. ČTK to řekl ředitel vsetínské diakonie Dan Žárský.

"Potřebnost je mimořádná, již dříve se zrušilo velké zařízení s 220 lůžky, zhruba sto lůžek chybí v ORP (obci s rozšířenou působností) Vsetín, zatím byly nahrazeny jen 61 lůžky. Nedostali jsme se ještě na hodnoty staré 30 roků, natož abychom budovali nové kapacity," uvedl ředitel. Podle něj stávající domov diakonie eviduje stovku žádostí o lůžko, z toho 40 je urgentních.

Stavební práce na Domově Vyhlídka začaly v květnu. "Pomalu se dostáváme do poloviny hrubého přestavování bývalé školy. Trošku jsme ve zpoždění, zjistily se statické problémy," uvedl Žárský. Stavební úpravy a vybavení budou stát asi 42 milionů korun.

"Od ministerstva jsme dostali dotaci 24,5 milionu korun, pomalu sbíráme další peníze. Ze Zlínského kraje jsme dostali tři miliony, od města Vsetín dva miliony. Máme žádost na ústředí diakonie, tam by mělo být kolem tří milionů," uvedl ředitel. Další peníze na projekt půjdou od dárců, nyní zbývá sehnat asi šest milionů korun. "Veřejnou správu máme oslovenou celou, nadace také, začínáme pracovat jen s dárci," uvedl Žárský.

Kapacita domova by se podle něj mohla v budoucnu navýšit. Diakonie ve Vsetíně působí 13 let, provozuje také denní stacionář pro seniory, domov se zvláštním režimem pro lidi s různými typy demencí, domácí hospic a nabízí domácí péči i odlehčovací službu. Věnuje se také dospívajícím a rodinám s dětmi ve špatné sociální situaci. Má více než sto zaměstnanců a přes 300 klientů ročně.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)