Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Rada pro reklamu označila kampaň s „Twistem Splatitelem“ za urážlivou

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 22. prosince 2017 22:48
Rada pro reklamu označila kampaň s „Twistem Splatitelem“ za urážlivou

Reklamní kampaň na Twisto
Autor: Repro Youtube

Praha - Arbitrážní komise Rady pro reklamu v pondělí vydala rozhodnutí, podle kterého je kampaň startupu Twisto, v níž vystupuje fiktivní postava pojmenovaná Twistus Spasitel, v rozporu s etickým kodexem reklamy. Diváci TV Prima, kde se měly spoty po Novém roce objevit, je s největší pravděpodobností neuvidí. Na doporučení rady totiž televize kampaň nespustí. Společnost Twisto se zákazem nesouhlasí, podle ní musí být lidem jasno, že jde o nadsázku.

Podle kodexu: „reklama nesmí obsahovat nic, co by hrubým a nepochybným způsobem uráželo národnostní, rasové nebo náboženské cítění spotřebitelů“. Komise se kampaní začala zabývat na základě stížností, že reklama uráží náboženské cítění tím, že zneužívá postavu Ježíše Krista.

„Byť Arbitrážní komise uznává, že motivem zadavatele pravděpodobně nebyla snaha zasáhnout do náboženského cítění spotřebitelů, upozorňuje, že rozhodujícím prvkem není subjektivní vnímání reklamy zadavatelem či motivace zadavatele, ale to, jak reklamu vnímá veřejnost. Vnímání ze strany veřejnosti v sobě ovšem nutně musí obsahovat i subjektivní prvek,“ stojí v rozhodnutí komise.

Janoušek: Nevěřil bych, že v zemi, kde je 80 % ateistů, se může něco takového stát

„Mrzí nás, že Rada pro reklamu označila naše spoty za hrubě urážlivé, s čímž nesouhlasíme. Naším záměrem nikdy nebylo jakýmkoli způsobem urážet či zesměšňovat Ježíše Krista ani napadat církev. Přiznáváme, že náš Twistus Splatitel je lehce na hraně, jsme ale přesvědčeni, že ji nijak nepřekračujeme. Považujeme domnělou podobnost s postavou Ježíše Krista za jasně rozpoznatelnou nadsázku. Zákaz reklamy je pro nás značnou komplikací a máme z toho pocit, že jsme se objevili v nové éře cenzury. Nevěřil bych, že se v zemi, kde je 80 % ateistů a platí svoboda slova, může něco takového stát,“ uvedl Lukáš Janoušek, šéf marketingu Twista.

Twisto je službou, která umožňuje odložit platbu za nákupy na internetu. Cílem startupu, který vznikl v roce 2013 je inovování platebních a kreditních služeb. Současnou podobu reklamní kampaňe vytvořily agentury Symbio a Yinachi.

Za Twistem stojí nizozemská ING Group, rakouská pojišťovna UNIQA, investiční skupina ENERN, polský investor Cezary Smorszczewski, finančně-poradenská společnost Partners, Miton, Tomáš Čupr a zakladatel Michal Šmída.

Rada pro reklamu byla založena v srpnu 1994 zadavateli, agenturami a médii po vzoru vyspělých evropských států jako první východoevropská organizace samoregulace reklamy. Cílem Rady je dosažení čestné, legální, decentní, a pravdivé reklamy na území České republiky.

Ukázka reklamy

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)