Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na vánoční oslavy v Betlémě padá stín Trumpova rozhodnutí, tvrdí Palestinci

Ze světa / kir / ČTK / 23. prosince 2017 18:24
Na vánoční oslavy v Betlémě padá stín Trumpova rozhodnutí, tvrdí Palestinci

Ikona v jeskyni narození Páně v Betlémě
Autor: Veronika Čepelková

Betlém -

Palestinský Betlém se připravuje na vánoční oslavy. Konat se budou v neděli a v pondělí, v bazilice Narození Páně bude půlnoční liturgie. Před Vánocemi bývá Betlém zaplaven místními křesťany a zahraničními turisty, letos podle agentury AFP oslavy poznamená rozhodnutí USA uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele. Mnozí Palestinci tvrdí, že jim tím americký prezident Donald Trump zkazil Vánoce.

V betlémských uličkách je už spousta stánků, ale turistů pomálu. Přitom až do 6. prosince, kdy Trump své rozhodnutí oznámil, na palestinských územích a v Izraeli registrovali velkou návštěvnost. Pak následovalo rušení celých zájezdů, tvrdí administrátor jeruzalémského patriarchátu Pierbattista Pizzaballa.

Palestinci proti Trumpovi pořádali protesty, při nichž přišlo o život několik lidí. Demonstrace se nevyhnuly ani Betlému, hlavní ulice lemovaná hotely se naplnila slzným plynem. Od Jeruzaléma ji dělí jenom deset kilometrů. Trumpovo rozhodnutí "vyvolalo napětí a odvedlo pozornost od Vánoc," řekl Pizzaballa.

Tento týden měl původně do Jeruzaléma dorazit americký viceprezident Mike Pence a kromě jiného měl přijet i do baziliky Narození Páně. Cestu ale odložil. Na betlémském náměstí Jesliček se pálily jeho fotografie, církevní zástupci dali najevo, že po setkání s ním zrovna neprahnou.

Sedmatřicetiletá Jane Zalfuová z Betléma říká, že Trump lidem zkazil radost z Vánoc. V Jeruzalémě a na palestinském Západním břehu Jordánu žije asi 50.000 vyznavačů křesťanství, což jsou asi dvě procenta tamního obyvatelstva, jehož většina je muslimská. Nejvíc křesťanů pochází právě z Betléma a okolí. Názor na status Jeruzaléma mají stejný jako vyznavači islámu.

Palestinští křesťané spatřují hořkou ironii ve faktu, že jiní křesťané - američtí evangelikálové, k nimž patří Pence - měli zásadní vliv na Trumpovo rozhodnutí. Konzervativní evangelikálové chtějí, aby židé v Jeruzalémě obnovili svůj chrám, což má umožnit Kristův návrat, vysvětluje vlivná americká vyznavačka evangelické víry Laurie Cardozaová-Mooreová. To má ale daleko od názoru jiných církví, upozornil Pizzaballa.

Američtí křesťané, kteří podporují izraelskou vládu, naprosto neberou v úvahu izraelskou okupaci palestinských území, říká luteránský pastor z Betléma Mitri Raheb.

Palestinci ze Západního břehu, tedy i z Betléma, a to také křesťané, potřebují ke vstupu do Jeruzaléma izraelské povolení. Betonová zeď, již Izrael postavil kolem Západního břehu, je viditelná téměř z jakéhokoli místa v Betlémě. "Trump a lidé kolem něj bohužel obětovali palestinské křesťany své politice. Je to, jako by Palestincům obecně a křesťanům zvlášť vrazil nůž do zad," říká Raheb.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)