Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V desítkách pražských kostelů odslouží na Štědrý den půlnoční. Zazní i Rybovka

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 23. prosince 2017 18:38
V desítkách pražských kostelů odslouží na Štědrý den půlnoční. Zazní i Rybovka

Kostel svatého Petra v Praze na Novém Městě
Autor: Wikipedia.org / Sokoljan / Creative Commons

Praha - V pěti desítkách pražských římskokatolických  kostelů ale i chrámů dalších církvi (například ve starokatolické katedrále na Petříně nebo v některých evangelických či husitstkých kostelích) odslouží na Štědrý den půlnoční bohoslužby. V dalších mohou lidé navštívit štědrovečerní bohoslužbu v dřívějším čase. Někde bude bohoslužba  spojena se zpěvem vánočních koled, jinde bude sloužena v cizím jazyce. V několika kostelech na půlnoční zazní Česká mše vánoční od Jakuba Jana Ryby.

V katedrále svatého Víta na Pražském hradě bude půlnoční liturgii sloužit český primas a pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka. Při vstupu do areálu Hradu budou návštěvníci kontrolováni jako v jiných dnech roku, brány by však měly zůstat otevřené. "Je dohoda s kanceláří prezidenta republiky, že právě na Štědrý den bude Pražský hrad otevřený až do skončení půlnoční mše," řekl ČTK tiskový mluvčí pražského arcibiskupství Stanislav Zeman. Neměla by se tak opakovat situace z loňského roku, kdy se vstupy zavřely několik minut po půlnoci a pozdě příchozí se na mši nedostali.

Zazní i Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby a budou se zpívat koledy

Sedm kostelů spojilo půlnoční s Českou vánoční mší rožmitálského kantora Jakuba Jana Ryby. Tato mše, která také nese název Hej mistře a lidově se označuje jako Rybovka, je symbolem českých Vánoc. Chrámový sbor a orchestr ji uvede v kostele svatého Petra na Novém Městě. Poslechnout si ji bude možné také v klášterní bazilice svatého Jakuba Staršího na Starém Městě nebo v kostele svatého Václava ve Vršovicích. V Praze 6 zazní ve čtyřech chrámech, v bazilice svaté Markéty, kostele svatého Gotharda, kostele svatého Matěje a v kostele svatého Norberta.

Účastníci slavnostních bohoslužeb si budou moci v několika kostelech zazpívat lidové koledy. Součástí  budou například v kostele svatého Vojtěcha na Novém Městě, v kostele svaté Ludmily na náměstí Míru, v žižkovském kostele svatého Prokopa nebo v klášterním kostele Panny Marie Vítězné a svatého Antonína Paduánského na Malé Straně. Zde u Pražského Jezulátka bude na Štědrý den v poledne sloužena mše v angličtině a od 22:00 v italštině. Na Malé Straně v kostele sv. Tomáše se bude půlnoční sloužit v češtině a angličtině.

Do půlnoci nemusí čekat věřící, kteří zavítají například do kostela Panny Marie pod řetězem na Malé Straně, kostela svatého Prokopa ve Stodůlkách nebo kostela Stětí svatého Jana Křtitele v Hostivaři. V těchto chrámech začínají půlnoční mše už ve 22:00 hodin.

Bohoslužby pro děti

Ve třech desítkách kostelů budou také bohoslužby určené pro rodiny s dětmi, na které nemusí čekat až do večerních hodin. Již dopoledne ji budou sloužit například v kostele svatého Ignáce na Novém Městě nebo v kostele svatého Gotharda v Bubenči. Na odpoledne ji zařadili na program v kostele Panny Marie Královny Míru ve Lhotce a na vítání Ježíška mohou rodiny zajít do kostela svatého Fabiána a Šebestiána v Liboci. Rodinnou bohoslužbu se zpěvem německých koled odslouží odpoledne v kostele svatého Jana Nepomuckého na Novém Městě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)