Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Opuštění lidé a bezdomovci obědvají v Arcibiskupském paláci

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 25. prosince 2017 14:13
Opuštění lidé a bezdomovci obědvají v Arcibiskupském paláci

Oběd ve starokřesťanské bazilice v římské čtvrti Trastevere
Autor: archiv Jana Kirschnera

Praha, Řím -

Na tradiční oběd s lidmi bez domova a s těmi, kdo se ocitli opuštění, přišel dnes kardinál Dominik Duka. Oběd pořádá v Arcibiskupském paláci křesťanské hnutí Sant'Egidio, pozvalo na něj tři stovky lidí. Kromě jídla dostali hosté také vánoční balíčky s oblečením a hygienickými potřebami, zájemci mohli využít také služby ošetřovny.

Oběd pro potřebné se na arcibiskupství koná letos poosmnácté. Pořádající hnutí - komunita Sant ́Egidio, vzniklo v Římě na konci šedesátých let minulého století. Původně se nejedná jen o český nápad, ale komunita pořádá obědy pro chudé na řadě míst ve světě, dokonce i v prostorách starokřesťanské baziliky v Římě (viz foto a související článek magazinu Christnet).

Podle Kristiny Koldinské z komunity Sant'Egidio se na dnešní organizaci podílela zhruba stovka dobrovolníků, další stovka i více lidí pomáhali již od podzimu akci zorganizovat. Potřební lidé dostávali osobní pozvánky na jméno. "Lidé pro nás nejsou čísla nebo případy, na jméně nám záleží," řekla Koldinská. Mezi pozvanými byli jak lidé bez střechy nad hlavou, tak například senioři, kteří nikoho nemají, nebo handicapovaní. Podle Koldinské jsou náklady na oběd v řádech desetitisíců. S organizací pomáhají převážně dobrovolníci a restaurace, která jídlo připravuje, pracuje za režijní náklady. 

Hlavním chodem byla tradičně kachna se zelím nebo svíčková, kromě toho se podávala polévka, a na stolech byla také vánočka a cukroví. Organizátoři rozdali 300 porcí. Přímo v Arcibiskupském paláci poobědvali zhruba dvě stovky lidí, další stovka dostala oběd v semináři. Kromě oběda obdržel každý z hostů vánoční balíček. Zájemci mohli využít i ošetřovnu, navíc pro ně bylo připravené obnošené oblečení na rozdávání. Největší zájem bývá o zimní boty a teplé bundy.

Slavnostní oběd zahájil kardinál Duka krátkým projevem, ve kterém přítomným připomněl, že rozdávání obědů na Boží hod vánoční bylo vždy tradicí pražských biskupů. "Nehledejte štěstí tam, kde je hodně peněz a moci. Tam je většinou strach," řekl předtím, než zahájil společnou modlitbu před jídlem.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 51)