Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Litvě našli jednu největších sbírek dokumentů ze židovské historie

Ze světa / kir / ČTK/AFP / 29. prosince 2017 12:31
V Litvě našli jednu největších sbírek dokumentů ze židovské historie

ilustrační foto vypálené synagogy
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Vilnius -

Po celá desetiletí skrývala zpovědnice jednoho kostela ve Vilniusu své tajemství: dokumenty načrtávající bohaté panorama židovského života ve východní Evropě před holokaustem i po něm. Píše o tom agentura AFP.

Náboženské texty, literatura a poezie v jazyce jidiš, svědectví o pogromech, životopisy, fotografie. Některé dokumenty pocházejí z poloviny 18. století. "Rozmanitost tohoto pokladu vyráží dech," říká David Fishman, který vyučuje židovskou historii na teologickém semináři v New Yorku.

"Tento objev je naprostým překvapením. Můžeme téměř rekonstruovat život Židů před holokaustem, protože tu nechybí žádný aspekt, žádný region a žádné období," říká.

Dokumenty, skrývané za nacismu a později za sovětské éry, byly objeveny letos u příležitosti převozu archívů kostela do litevské národní knihovny, která byla ve Vilniusu nedávno opravena.

Spolu s ještě větší skrýší nalezenou ve Vilniusu před téměř 30 lety jsou nejvýznamnějším objevem v židovské historii od nalezení svitků od Mrtvého moře v 50. letech minulého století, zdůrazňuje Fishman.

Mezi nejvzácnější listiny patří originální rukopisy básní psaných ve vilniuském ghettu velkým židovským básníkem Avrahamem Suckeverem. "Měli jsme verze, které napsal zpaměti a které byly publikovány těsně po válce. Dnes máme rukopisy, které psal v ghettu a jsou v nich odlišnosti, proto je tento objev tak významný," zdůrazňuje Fishman.

Vilnius, v hebrejštině Vilna a v jidiš Vilne, jemuž se někdy přezdívalo Jeruzalém severu, býval kdysi centrem bohatého židovského kulturního a náboženského života, kde působily stovky společenských, náboženských a kulturních spolků.

Mezi nejvýznamnější patří Vědecký institut jidiš YIVO založený v roce 1925. Rok poté byla v New Yorku založena jeho pobočka, která se stala generálním štábem organizace po německé invazi do východní Evropy.

Od roku 2015 se institut YIVO v New Yorku pustil do rozsáhlé digitalizace této sbírky, jakož i židovských dokumentů z Vilniusu nalezených americkou armádou v Německu v roce 1946.

Podle Simonase Gureviciuse, jednoho z mála Židů ve Vilniusu, který ještě hovoří jidiš, ukazuje objev těchto rukopisů, že se Hitlerovi ani Stalinovi nepodařilo vymazat z povrchu zemského jazyk a civilizaci jidiš, které představují.

"Hvězda Jeruzaléma severu byla téměř uhašena, ale její světlo stále ještě září," říká Simonas Gurevicius.

Za nacistické okupace v letech 1941 až 1944 přišlo o život kolem 195.000 litevských Židů. V Litvě, která má 2,8 milionu obyvatel, dnes žije na 3000 Židů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)