Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kostel moravského architekta patří mezi nejlepší světové novostavby roku 2017

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 31. prosince 2017 16:46
Kostel moravského architekta patří mezi nejlepší světové novostavby roku 2017

kostel v Sazovicích
Autor: www.atelier-stepan.cz

Sazovice (Zlínsko) - Stavba kostela v Sazovicích na Zlínsku, od moravského architekta Marka Jana Štěpána z Atelieru Štěpán, skončila v TOP 10 výběrů renomovaného časopisu AZURE.

Kanadský magazín AZURE se zaměřuje na současnou architekturu a design. Od svého založení v roce 1985 získal celosvětovou reputaci, takže přítomnost ve výběru 10 nejlepších staveb roku 2017 je pro českého architekta něčím výjimečným, vysvětluje prestiž ocenění server archspace.cz. Z vybrané desítky je pak jediný v kategorii sakrálních staveb.

Myšlenka postavit kostel začala v Sazovicích vznikat ještě před druhou světovou válkou. Před třemi lety se sazovičtí k myšlence opět vrátili, založili Spolek pro stavbu kostela a projekt letos dokončili. Půdorys kostela je kruhový, vlastní sakrální prostor má tvar elipsy. Zbytek kruhu vyplňuje malé sociální zázemí.

Kostel moravského architekta patří mezi nejlepší světové novostavby roku 2017

Interier kostela v Sazovicích
Autor: www.archspace.cz


Stavba kostela dnes již nemá vytvářet komiksový příběh jako v baroku

 „Chtěl jsem stavbu co nejvíce odhmotnit. Když se na ni podíváte, aby byla jako něco lehkého, abstraktního, jasného a přirozeného. Aby vypadala spíše jako z papíru, než z cihel. Jako když vezmete kroužek papíru, naříznete jej a zářezy mírně odchýlíte, aby dovnitř pronikalo světlo," popisuje architekt stavbu na stránkách svého ateliéru.

Interiér je pak podle Štěpána navržen co nejjednodušeji. „Dnes jsou lidé informacemi přehlcení, v kostele by proto měli vnímat jen čistotu prostoru a klid a uvědomovat si své nitro,“ uvádí.  Kostely by se podle architekta dnes již neměly navrhovat jako v baroku, kdy byl interiér kostela zcela pojednán, či popsán. „Byl takovým  komiksovým příběhem, protože příchozí neuměli číst a život Ježíše, světců nebo Starý Zákon tady byl  v různých podobách vyobrazen. Dnes by měl být  prostor bez tohoto vizuálního smogu - tedy jednoduchý, soustředěný, usebraný a čistý,“ dodává Štěpán.

Marek J. Štěpán je moravský architekt, který se zaměřuje na projekty sakrálních staveb, novostaveb i rekonstrukcí. Je například autorem projektu kostela Svatého ducha v Šumné, kostela Svatého ducha v Ostravě. V roce 2013 vytvořil osvětlení katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha, je autorem areálu pro návštěvu papeže Benedikta XVI. v brněnských Tuřanech.

Podílel se na velké liturgické úpravě katedrály svatého Mikuláše v Českých Budějovicích či na rekonstrukci kostela svaté Kateřiny v Hrabové, kostela svatého Václava v Ostravě nebo kostela Nalezení svatého Kříže v Litomyšli, cituje z profesního životopisu architekta server iDNES.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)