Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Komunistické úřady v severní Číně zbořily další křesťanský kostel

Ze světa / juml / ČTK / 11. ledna 2018 22:20
Komunistické úřady v severní Číně zbořily další křesťanský kostel

Ilustrační foto. Katolický kostel v čínském městě Chengdu
Autor: Wikipedia.org / Hallelujahgod / Wikimedia Commons

Peking - V severní Číně nechaly úřady tento týden strhnout známý obří evangelický kostel, který byl dlouhodobě trnem v oku vládě a stal se již v minulosti terčem razií. Podle britského deníku The Guardian vyvolala likvidace kostela obavy ze zesílení protikřesťanské kampaně v zemi v době, kdy se vládnoucí komunistická strana chystá uvést v platnost nové náboženské zákony.

Svědci a aktivisté podle agentury AP uvedli, že polovojenské síly zbořily kostel ve městě Lin-fen v provincii Šan-si v úterý s použitím bagrů a dynamitu.

List The Guardian připomněl, že v sousední provincii Šen-si byl minulý měsíc údajně srovnán se zemí katolický kostel, který na místě fungoval již 20 let.

Kostel v Lin-fenu byl vystavěn z finančních darů ve výši téměř tří milionů dolarů od místních věřících v jednom z nejchudších čínských regionů. Náboženská obec, která k němu patřila, měla více než 50.000 věřících.

Úřady proti kostelu zasáhly například již v roce 2009, kdy stovky příslušníků policejních sil a najatých provokatérů rozmlátily zařízení kostela a zabavily bible. Duchovní byli tehdy zadrženi a odsouzeni k dlouhým trestům odnětí svobody. Podle médií byli obviněni, že nelegálně okupují zemědělskou půdu a spolčováním se narušují veřejnou dopravu.

Čína je pravidelně terčem kritiky za porušování lidských práv a potlačování náboženských svobod. V praxi podléhají náboženská hnutí státní kontrole. Čínští křesťané - jichž je odhadem 60 milionů - jsou tak rozděleni na oficiální církev, která je podřízena všemocné komunistické straně, a na podzemní církev, která je věrná Vatikánu, pokud jde o katolíky, a v případě protestantů je nezávislá.

Rostoucí popularita státem neschválených kostelů, jako byl ten v Lin-fenu, vyvolává obavy místních úřadů a vládnoucí komunistické strany. Vzhledem k tomu, že svoboda vyznání je uzákoněna čínskou ústavou, hledají úřady často různé technické záminky, aby proti neregistrovaným kostelům zasáhly.

Státní list Global Times napsal, že oficiálním důvodem likvidace kostela v Lin-fenu bylo, že neměl potřebná povolení a před téměř deseti lety byl postaven nelegálně, v rozporu se stavebními zákony.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)