Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Převor břevnovského kláštera byl uveden do arciopatského úřadu

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 14. ledna 2018 12:30
Převor břevnovského kláštera byl uveden do arciopatského úřadu

Petr Prokop Siostrzonek
Autor: facebookový profil Cesty 121

Praha -

Převor pražského břevnovského kláštera Petr Prokop Siostrzonek byl dnes uveden do arciopatského úřadu. Bohuslužbám při této příležitosti v bazilice svaté Markéty předsedal pražský arcibiskup Dominik Duka.  

Takzvané benedikci, tedy uvedení do arciopatského úřadu, předcházela loni v listopadu volba arciopata, tedy nejvyššího představitele kláštera. Přestože Siostrzonek klášter vedl od roku 1989, byl dosud pověřeným převorem-administrátorem. Od smrti Anastáze Opaska v roce 1999 klášter arciopata neměl.

Dlouhou dobu vedoucí k volbě benediktinská komunita zdůvodňuje tím, že vždy byly přednější věci, jako opravy zchátralých objektů kláštera nebo řešení právně-administrativních záležitostí, včetně majetkového vyrovnání se státem.

Podle nového arciopata byla jeho volba pro klášter v dobrém slova smyslu normalizací. "Chtěli jsme, aby se po desetiletích života narušeného druhou světovou válkou a obdobím komunismu klášter Břevnov dostal do situace před druhou světovou válkou a měl svého řádného představeného," řekl v rozhovoru s ČTK.

Převor břevnovského kláštera byl uveden do arciopatského úřadu

Břevnovský klášter
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Tisiciletá historie opatství

Klášter v roce 1989 obýval archiv a státní bezpečnost, farnost měla k dispozici kostel a tři místnosti. "Nemohlo se používat vůbec nic. Následovala jednání se Státní bezpečností, která postupně opouštěla areál, a my jsme mohli alespoň v části objektu žít," dodal. Náklady na opravu kláštera byly v tehdejší cenové relaci vyčíslené na 400 milionů korun. Siostrzonek měl tehdy jako farář plat 1100 korun.

"Po nějaké době, kdy jsme rozběhli nové způsoby hospodaření, trošku jsme dali do pořádku věci kolem restitucí a bylo komu svěřit i ekonomické otázky, se mohlo přikročit k volbě," uvedl. V současné době žije v areálu 11 řeholníků a klášter provozuje hotel, restauraci s pivovarem a část budov pronajímá. Na Žatecku začal nově pěstovat chmel. "Zatím je to hlavně ve fázi investic, které doufáme do budoucna budou přinášet i zisky. Pokud splatíme všechny závazky," doplnil. Většinu peněz ale podle arciopata spolykají opravy historických budov.

Břevnov je arciopatstvím od roku 1993, kdy mu titul udělil papež Jan Pavel II. u příležitosti tisíciletého výročí založení kláštera. V loňském roce první mužský klášter založený v českých zemích oslavil 1025. výročí.

Benediktinská komunita se představuje jako klášterní společenství křesťanů, bratří nebo sester, kteří společně hledají Boha. Oporou je jim v tom řehole sv. Benedikta z italské Nursie, sepsaná v 6. století, soubor pravidel mnišského společenství (z lat. regula = měřítko, pravidlo, uspořádání). Tento řád pro život v klášteře na základě Písma svatého, tradice církevních otců a zkušeností předcházejících generací mnichů stanovuje, jak mají bratři nebo sestry společně žít, jak se mají modlit a pracovat, jakou podobu mají mít kontakty mezi klášterním společenstvím a okolím kláštera.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 75)