Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Začíná týden modliteb, křesťané budou prosit i za prezidenta

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 18. ledna 2018 22:53
Začíná týden modliteb, křesťané budou prosit i za prezidenta

Ilustrační foto - Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha v Praze. Pohled z Petřína
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - V Česku dnes začíná tradiční Týden modliteb za jednotu křesťanů. Lidé se také ode dneška mohou modlit za prezidenta, mohou tak činit o samotě či s přáteli nebo přicházet do pražské katedrály sv. Víta ode dneška do 26. ledna vždy v 16:15, uvedla dnes Česká biskupská konference (ČBK).

Tamní modlitby se konají pod záštitou kardinála Dominika Duky, text modlitby připravil kněz, bohemista a pedagog Petr Piťha. "Bože, otče nás všech, děkujeme Ti za Čechy, Moravu a Slezsko - naši krásnou a úrodnou vlast. Děkujeme Ti, že´s nám ji po staletí pomáhal chránit proti nepřátelům vnějším i škůdcům vnitřním. Prosíme Tě, dej nám dnes dobrého prezidenta, který povede naši zemi po vzoru sv. knížete Václava moudře a spravedlivě tak, abychom Ti ve vzájemném porozumění každý na svém místě zodpovědně sloužili," stojí v textu modlitby.

ČBK před prvním kolem vyzvala křesťany, aby k volbám šli, ale žádného konkrétního kandidáta nedoporučila. Vybízí i k účasti ve druhém kole, doporučuje volbu s rozmyslem po zvážení kvalit kandidátů. Vyzývá k volbě toho, kdo "bude ctít význam křesťanských hodnot pro společnost a vážit si pravdy i lásky k druhému člověku".

Týden modliteb se na severní polokouli drží vždy od 18. do 25. ledna. Týden je ohraničen 18. lednem, kdy se připomíná svátek Panny Marie, Matky jednoty křesťanů, a 25. lednem, svátkem obrácení apoštola Pavla. Na mnoha místech se konají ekumenické bohoslužby a setkání věřících různých křesťanských vyznání. V České republice působí přibližně dvacítka křesťanských církví, početně nejsilnější je římskokatolická církev.

Tématem nynějšího Týdne modliteb za jednotu křesťanů je Tvá pravice, Hospodine, velkolepá v síle. V připravených textech rezonuje především téma odmítnutí otroctví a útlaku v nejrůznějších podobách.

Během týdne za jednotu se koná mnoho akcí. Za účasti nejvyšších představitelů křesťanských církví v ČR se bude 22. ledna od 18:00 konat ekumenická slavnost v kostele sv. Vojtěcha v Praze Dejvicích. Předsedá jí kardinál Duka a kázat bude Daniel Ženatý, předseda Ekumenické rady církví.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)