Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Arcibiskup Jan Graubner se ohradil vůči diskreditačním aktivitám mířícím proti Jiřímu Drahošovi

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 20. ledna 2018 12:53
Arcibiskup Jan Graubner se ohradil vůči diskreditačním aktivitám mířícím proti Jiřímu Drahošovi

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner
Autor: Vít Luštinec / Christnet.eu

Olomouc - Olomoucký arcibiskup Jan Graubner včera vydal prohlášení, ve kterém reaguje na nedávné aktivity tzv. Byzantského katolického patriarchátu – společenství exkomunikovaného z katolické církve a sdruženého kolem bývalého kněze olomoucké arcidiecéze Antonína Dohnala. Od jejich činnosti, mimo jiné i v souvislosti s blížícím se druhým kolem prezidentských voleb, se katolická církev distancuje.

Ve dvou dopisech, kteří členové tzv. Byzantského patriarchát před volbami rozesílají, například Jiřího Drahoše obviňují ze členství v zednářské lóži a prosazování programu New World Order. Podle jejich tvrzení bude muset zavádět „satanizaci a demoralizaci národů a jejich autogenocidu skrze různé technologie“. Členové dále varují před údajnou islamizací, genderovou ideologii, juvenilní justici a čipováním.

První zpráva se tváří jako otevřený dopis Jiřímu Drahošovi a druhá míří ve zkrácené formě přímo na voliče. Jsou rozšiřován jak emaily, tak i prostřednictvím facebookových skupin CzechFreePress, ZprávyExtra-live, Lidi, pojďme do nich!!!, Aliance národních sil, Parlamentní listy, Český svaz bojovníků za svobodu, Welcome to Reality – Freedom for Europe, Fanklub Tomia Okamury a hnutí SPD (oficiální) apod. a samozřejmě také jednotlivými uživateli.

Jiří Drahoš spojitost se zednáři či jinou organizací, která by usilovala o ovládnutí světa, vyloučil. „To je naprostá hloupost,“ uvedl.

Kopecký: Zprávy mohou ovlivnit výsledek voleb

Jak upozorňuje docent Kamil Kopecký z Centra prevence rizikové virtuální komunikace Univerzity Palackého v Olomouci, podobné informace, šířené z webových stránek na Ukrajině, mohou ovlivnit výsledek voleb: „Samozřejmě mohou a již nyní se to děje. Zprávy se šíří masově a jsou komentovány a dále šířeny velkým množstvím uživatelů sociálních sítí prostřednictvím organizovaných skupin s vysokým počtem čtenářů, řádově lze predikovat dopad na desítky tisíc lidí. Dopad lze sledovat z komentářů uživatelů, kteří tyto informace aktivně sdílejí (dále v textu).“

„Obě zprávy předstírají, že byly publikovány a sepsány vrcholnými představiteli katolické církve – biskupy – a v tomto duchu jsou také veřejně komentovány uživateli sociálních sítí,“ pokračuje Kopecký ve své analýze na stránkách E-bezpeci.cz.

„Zprávy se také snaží vyvolat ve čtenáři negativní emoce vůči jednomu kandidátovi (představitel zla, smrti) a pozitivní emoce vůči druhému kandidátovi (představitel dobra, život), případně dehonestovat kandidáta prostřednictvím smyšlených informací. Jsme přesvědčeni o tom, že velké množství čtenářů si informace, které jsou v textu uvedeny, neověří, v řadě případů je dokonce doplní o další nepravdivé informace.“

Proti diskreditaci, že je Jiří Drahoš zednář, se už dříve ohradil plzeňský biskup Tomáš Holub.

 

Prohlášení Arcibiskupství olomouckého

Na stále opakované útoky a pomluvy ze strany Byzantského katolického patriarchátu už dlouho neodpovídáme, protože počítáme s tím, že rozumní čtenáři snadno odhalí jejich zmatenost. V tyto dny však dostáváme dotazy na veřejné dopisy této skupiny, které jsou šířeny dokonce i elektronickou poštou z obecních úřadů. Proto považujeme za nutné podat informaci o této skupině, kterou založil bývalý kněz naší arcidiecéze.

ThDr. Antonín Dohnal přijal řeholní jméno Eliáš, prohlásil se za biskupa a skupinou, kterou založil, se nechal svévolně prohlásit za patriarchu, čímž se dostal do církevních trestů. Sám pak vyhlásil exkomunikaci papeže Jana Pavla II. a později i papeže Benedikta XVI. a papeže Františka a také většiny katolických biskupů světa. Část tohoto společenství žije na Ukrajině a část v Česku, protože někteří byli z Ukrajiny vypovězeni pro podporování proruských separatistů. Ve svých prohlášeních odvážně hájí některé významné lidské i evangelní hodnoty důležité jak pro církev, tak pro lidstvo. Zároveň je spojují se svými zvláštními pohledy a nestydí se používat nedoložená tvrzení, dohady a pomluvy. Tak se snaží i nyní zasáhnout do předvolebního boje u nás pomlouváním prezidentského kandidáta prof. Drahoše.

V Česku nejsou registrovanou náboženskou společností, i když se o to opakovaně snažili. V poslední době sami sebe označují za sektáře. Jejich mnohé postoje nelze považovat za shodné s katolickou církví, ani za lidsky vyzrálé a rozumné. Katolická církev se od jejich aktivit distancuje.

+ Jan Graubner, arcibiskup olomoucký a metropolita moravský

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)