Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

K výročí Vlkova úmrtí se v katedrále uskuteční rekviem

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 25. ledna 2018 23:29
K výročí Vlkova úmrtí se v katedrále uskuteční rekviem

Miloslav kardinál Vlk mezi lety působil 1991 a 2010 jako 35. arcibiskup pražský a primas český
Autor: Christnet.cz / Vít Luštinec

Praha - V předvečer prvního výročí úmrtí kardinála Miloslava Vlka se ve svatovítské katedrále uskuteční rekviem za tuto významnou postavu české katolické církve. Počítá se s účastí řady hostů z ČR i ze zahraničí a hlavním celebrantem bude některý ze zahraničních kardinálů, sdělil dnes ČTK Antonín Randa ze společnosti Cesta 121. Ta se stará o stárnoucí kněží a pečovala v posledních chvílích života také o kardinála Vlka. Cesta 121 spolupořádá vzpomínkovou bohoslužbu.

Ta by podle něj neměla plná přílišných oficialit. "Vynasnažíme se udržet nejen slavnostní, ale hlavně rodinnou atmosféru. Věříme, že přijdou lidé, kteří měli pana kardinála rádi a budou si chtít na něj v klidu zavzpomínat," uvedl. Doplnil, že účast přislíbili i příslušníci některých řádů.

Pro pozvané bude program pokračovat v blízkém sídle pražského arcibiskupství, závěr bude ve znamení hudby v podání například Jiřího Pavlici, k dispozici bude nahrávka oratoria, které se vloni natáčelo v Karlíně v rámci akce Koncert pro kardinála, kde se připomínaly nedožité 85. narozeniny kardinála Vlka.

Kardinál Miloslav Vlk zemřel 18. března po těžké nemoci. Jeho tělo bylo o týden později uloženo do arcibiskupské hrobky v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Kardinál Vlk se výrazně zasloužil o ekumenickou spolupráci křesťanských církví v ČR. Jako biskup, kterým se stal po pádu komunistického režimu, pracoval na obnově zdevastovaných církevních struktur a usiloval o navrácení církevního majetku. Ve funkci pražského arcibiskupa Vlk třikrát hostil v ČR papeže.

Usiloval o přiblížení katolické církve veřejnosti a po odchodu z čela české katolické církve se Vlk často kriticky vyjadřoval i k politické situaci a politikům. Historikové oceňují také jeho přínos k česko-německému dialogu a usmíření obou národů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)