Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskup Radkovský podpořil Jiřího Drahoše, kardinál Duka nikoho konkrétně jmenovat nechce

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 26. ledna 2018 0:20
Biskup Radkovský podpořil Jiřího Drahoše, kardinál Duka nikoho konkrétně jmenovat nechce

Plzeňský biskup František Radkovský
Autor: Člověk a víra / Pavel Langr

Plzeň - Emeritní plzeňský biskup František Radkovský ve středu v prostorách plzeňské Papírny při veřejném shromáždění před druhým kolem prezidentských voleb podpořil kandidáta Jiřího Drahoše. Text jeho podpory zveřejnilo plzeňské biskupství na svém webu.

Biskup Radkovský ve své promluvě vytkl současnému prezidentovi populistické chování, které se chce zalíbit jen určitým vrstvám společnosti. „Snaží se k nim snížit, místo aby je táhl vzhůru. Navíc jeho osobní negativní vlastnosti, jako jsou nadměrná ješitnost, ctižádostivost a pýcha, které vedou k nedostatku sebekritičnosti, neschopnosti přiznat omyl a omluvit se, jednat pravdivě a poctivě bez podrazů a úskoků, mají devastující vliv na naši společnost, zvláště na širokou veřejnost, která ho vnímá nekriticky jako ‚svého člověka‘ a proto ho také volí.“

Podle biskupa je profesor Drahoš zárukou, že „svojí čestností a noblesou tento morálně velmi devastující vliv na naši společnost odstraní a bude naopak její morální a intelektuální úroveň pozvedat.“

Duka: Myslím, že důležité je modlit se za dobrou volbu prezidenta

Pražský arcibiskup na webu Dominikduka.cz uvedl, že volby nejsou církevní aktivitou, ale občanskou aktivitou. „Můžu možná říci, koho volím já, ale rozhodně nemohu nikoho z občanů k ničemu vyzývat. Já se zdržuji i onoho osobního vyjádření, abych nebyl obviněn ze zasahování do oblasti, která mi nenáleží. Popravdě řečeno bylo by hodně těžké odlišit, kde mluvím jako biskup v této funkci, a kde se vyjadřuji jako běžný občan,“ napsal kardinál Dominik Duka. Podle něj je také důležité je modlit se za dobrou volbu prezidenta. A umět přijmout, když nebude zvolen kandidát mého srdce.

Katolický kněz a profesor Petr Piťha, který působí jako poradce pražského arcibiskupa a od září 2012 zastává úřad probošta Kolegiátní kapituly Všech svatých na Pražském hradě, v článku pro včerejší vydání MF Dnes označil Miloše Zemana za skutečného diplomata. Naopak druhý prezidentský kandidát se podle něj v politice se vůbec nevyzná a nevíme, jaké by měl spolupracovníky. Jiří Drahoš ale opakovaně zdůrazňuje, naposledy při dnešním televizním duelu na České televizi, že není v politice začátečník a jeho kancléř bude mít prověrku na nejvyšší bezpečnostní stupeň. Mluvčí prezidenta pak musí vykonavat svůj úřad zcela jinak než Jiří Ovčáček. V dnešní televizní debatě také uvedl, že dostavá řadu nabídek i z týmů jeho protikandátů z prvního kola. Sbor svých poradců prezentuje na webových stránkách.

Patriarcha Církve československé husitské: Každý hlas rozhoduje o naší budoucnosti

Prohlášení k prezidentským volbám vydal také patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta. Přípomíná v něm 100. výročí založení Československa a výzývá k volbě přímého a slušného prezidenta: „Náš novodobý stát má ve své historii dva prezidenty – Tomáše G. Masaryka a Václava Havla, kteří svým osobním nasazením dokázali vybojovat svobodu a byli ve své době morálními autoritami a garanty skutečných demokratických hodnot v naší společnosti. Byli to lidé s pevným postojem a s respektem k duchovním a mravním hodnotám.“ 

Podle patriarchy je důležité aby prezident v budoucnosti dokázal slovy i rozhodnutími propojovat a sjednocovat názorově rozrůzněnou společnost.

Slezský biskup Tyrlík vyzval ke svobodné volbě a přimluvným modlitbám. Varoval před šířením falešných zpráv

Také biskup Slezské církve evangelické augsburského vyznání Tomáš Tyrlík se přímo nevyjádřil, jakého kandidáta preferuje a zdůraznil výsostné právo každého voliče, jeho vědomí a svědomí. „Na prezidentské kandidáty existují různé názory a pohledy, i mezi námi křesťany, a to napříč všemi generacemi. Taková je naše realita. Přitom všem bychom však neměli zapomínat, že nad tím vším naším lidským chaosem, zmatkem a tápáním je svrchovaný Bůh, který je Pánem dějin a dovede je do svého konce“, napsal biskup Tyrlík, který také vyjádřil velké znepokojení nad šířením hoaxů – poplašných, podvodných či záměrně účelově zkreslených a nepravdivých řetězovitě šířených zpráv. Vyzval proto, jako i kardinál Duka, k přímluvným modlitbám za budoucího prezidenta, vládu a celou politickou situaci v naší zemi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)