Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež ve Vatikánu přijal k audienci tureckého prezidenta Erdogana

Ze světa / kir / ČTK / 5. února 2018 23:36
Papež ve Vatikánu přijal k audienci tureckého prezidenta Erdogana

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Vatikán - Papež František dnes ve Vatikánu přijal tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který je první hlavou Turecka na oficiální návštěvě Vatikánu od roku 1959. Setkání trvalo podle turecké agentury Anadolu téměř hodinu, což agentura DPA označila za neobvykle dlouhou audienci. Během Erdoganovy návštěvy dnes v Římě demonstrovaly skupiny Kurdů kvůli turecké intervenci na severu Sýrie. Při střetech s policií nejméně jeden člověk utrpěl zranění a jeden byl zadržen.

Demonstranti se sešli mimo jiné v parku nedalo hranice Vatikánu. Nesli transparenty s nápisem "Ruce pryč od Kurdistánu" a křičeli "Erdogan je vrah". Protestovali tak proti vojenské operaci Ankary na severu Sýrie, která začala minulý měsíc s cílem zničit tamní kurdské milice, jež turecká vláda považuje za hrozbu u svého pohraničí obývaného rovněž Kurdy.

Podle prohlášení Vatikánu František a Erdogan hovořili o situaci na Blízkém východě "s konkrétním odkazem na status Jeruzaléma a se zdůrazněním potřeby prosazovat mír a stabilitu v tomto regionu prostřednictvím dialogu a vyjednávání s dodržováním lidských práv a mezinárodního práva".

Erdogan v rozhovoru s italským deníkem La Stampa v neděli řekl, že s papežem již po telefonu hovořil o problematice Jeruzaléma a že oba vyjádřili názor, že by v otázce jeho uznání měl být zachován dosavadní status quo.

Turecký prezident, podobně jako řada muslimských i západních vůdců, loni v prosinci odsoudil uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Také papež se tehdy vyjádřil kriticky. Jeruzalém je nejožehavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu, protože ho obě strany chtějí za své hlavní město. V prosinci František zdůraznil, že Jeruzalém je posvátné pro křesťany, židy i muslimy a že se modlí, aby ve světě zamořeném mnoha konflikty nevznikl ještě další.

Vatikán se ve svém dnešním komuniké nezabýval rozšířenou mezinárodní kritikou situace lidských práv v Turecku, ve kterém byly zatčeny a propuštěny z práce desetitisíce tureckých občanů po neúspěšném převratu z roku 2016.

Podle státní turecké zpravodajské agentury Anadolu se Erdogan a František také shodli na potřebě vyhýbat se "provokativním prohlášením, které spojují islám s terorismem".

Papež s Erdoganem si také vyměnili dárky. Turecký prezident dal hlavě katolické církve sadu keramiky vyráběnou starodávnou technikou z dob osmanské říše. Papež dal Erdoganovi mimo jiné výtisk své druhé encykliky.

Erdogana poté přijal italský prezident Sergio Mattarella, s nímž si dal slavnostní pozdní oběd. Na programu měl dnes turecký host také schůzku s premiérem Paolem Gentilonim.

Erdogan je první hlavou Turecka, která navštívila oficiálně Vatikán za téměř 60 let. Naposledy byl ve Vatikánu na oficiální návštěvě turecký prezident Celal Bayar, který tam jednal červnu 1959 o navázání diplomatických styků.

Papež František a Erdogan se naposledy setkali v listopadu 2014 během třídenní návštěvy papeže v Turecku. Papež tehdy odsoudil extremismus, vyzval k porozumění mezi náboženstvími a k pomoci Turecku se zvládáním problému syrských uprchlíků, jichž jsou v Turecku přes tři miliony. Svatý stolec informoval, že Erdogan a František také dnes hovořili o množství uprchlíků přijatých v Turecku a o problémech, které jsou s jejich soustředěním na tureckém území spojeny.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 80)