Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dnes je světový den nemocných a výročí zjevení v Lurdech

Ze světa / kir / ČTK / 11. února 2018 12:59
Dnes je světový den nemocných a výročí zjevení v Lurdech

Socha Panny Marie v lurdské jeskyni na místě mariánského zjevení
Autor: Wikipedia.org / Manuel González Olaechea y Franco / Creative Commons

Lurdy/Praha -

Ve světě jsou známy stovky poutních míst, o nichž se tvrdí, že se tam přihodilo něco nadpřirozeného. Okolo 70 procent z nich je pak zasvěceno Panně Marii. Jedno z nejznámějších zjevení se údajně odehrálo před 160 lety v jihofrancouzských Lurdách, kde se 11. února 1858 měla Panna Maria poprvé zjevit místní chudé dívce Bernadettě Soubirousové. Od roku 1862 církev toto zjevení uznává jako pravé. Vizionářka byla později prohlášena za svatou. Tento den se také slaví jako Světový den nemocných.

Čtrnáctiletá dívka se tehdy vydala se svou sestrou a kamarádkou do lesa na dříví. Cestou se jí v jeskyni Massabielle měla zjevit bíle oděná Paní. Zvony právě oznámily poledne, když prý všechno začalo. "Cítila jsem závan větru, jako by se blížila bouřka, a uviděla jsem krásnou paní obklopenou světlem. Pozdravila mě úklonem hlavy a rozevřela ruce. Na pravé měla růženec, tak jsem sáhla do kapsy pro svůj a začala se modlit," vyprávěla Bernadetta. Nikdo jí ale zpočátku nevěřil.

Zjevení se několikrát opakovala, postava se Bernadettě nakonec představila jako "neposkvrněné početí" - což byl také vzkaz věřícím. Katolické dogma o neposkvrněném početí Panny Marie, které praví, že Panna Maria byla jakožto jediný člověk přivedena na svět bez dědičného hříchu, vyhlásil papež Pius IX. pouhé čtyři roky předtím. 

Bernadetta, která se měla s Pannou Marií setkat osmnáctkrát (naposledy 16. července 1858) odešla poté do kláštera v Nevers-sur-Loire. Zde také v 35 letech v roce 1879 zemřela, pohřbena je ve skleněném sarkofágu. Když bylo její tělo několik let po smrti exhumováno, zjistilo se, že nezaznamenalo žádné známky rozkladu. Do Nevers se ihned sjeli lékaři a odborníci, kteří se úkaz marně snažili vysvětlit. Papež Pius XI. prohlásil Bernadettu za svatou v roce 1933.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)