Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

„Ateista“ Vopěnka napsal Biblické příběhy pro nevěřící děti

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 21. února 2018 9:56
„Ateista“ Vopěnka napsal Biblické příběhy pro nevěřící děti

repro obálky knihy

Praha -

Martin Vopěnka, který se sám označuje za „nevěřícího“ autora, napsal knihu Biblické příběhy pro nevěřící děti, kterou chce zejména mládeži připomenout kořeny evropské civilizace. Publikace s moderními popartovými ilustracemi Jiřího Votruby vyjde 15. března spolu s dalšími čtrnácti novinkami v rámci Velkého knižního čtvrtku.

„Přestože jsme považováni za spíše nevěřící národ, musíme si uvědomit, že v křesťanské civilizaci žijeme a že nás nesmírně ovlivnila. Ty kořeny jsou pro nás důležité zejména dnes, kdy čelíme extremistickým názorům na migraci. Nelíbí se mi, že v nich vůbec nezaznívá projev milosrdenství. Přitom ho v sobě máme. Pokud nepodchytíme mladou generaci, staneme se mělkou kulturou vyrostlou na mobilech. Budeme říkat, že jsme Evropané, ale vůbec nebudeme vědět, co to znamená,“ řekl ČTK Vopěnka.

Autor se podle svých slov snažil nastavit zrcadlo biblických příběhů současnosti. Čtenář by měl cítit, že se ho týkají a odpovídají na otázky, které si klade. Vopěnky neskrývá, že jeho kniha by měla plnit i didaktickou funkci. „Není to žádná volná umělecká tvorba. Jde o to přiblížit tyto příběhy dětskému čtenáři, aby například chápal co znamenají výrazy Jobova zvěst nebo Archa úmluvy,“ uvedl spisovatel, který nechce být vykladačem Bible, ale na svých besedách s mladými čtenáři plánuje ke své nové knize různé workshopy.

V případě Biblických příběhů pro nevěřící děti nejde pouze o zjednodušenou literární podobu biblických příběhů, jak ji zpracoval například Ivan Olbracht. Vopěnka přistupuje k odkazu Bible, tedy Starého i Nového zákona, s odkazy na současnost.

„Je úplně jedno, jestli jsme věřící nebo nevěřící. Bez znalosti Bible nemůžeme porozumět evropské kultuře, nemůžeme pochopit, čím se lišíme od ostatních kultur. Mnoho lidí se dnes bojí, že evropská civilizace zanikne nebo ztratí svou podobu. Ale víme vůbec, jaká podoba to je? Bez znalosti Bible sotva. A tak než začneme naši civilizaci hájit, měli bychom jí nejprve porozumět. Měli bychom vědět, kdo jsme,“ sdělil Vopěnka.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)