Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež Pavel VI. má být letos prohlášen za svatého

Ze světa / kir / ČTK,red / 21. února 2018 10:00
Papež Pavel VI. má být letos prohlášen za svatého

Pavel VI., původním jménem Giovanni Battista Montini, byl papežem v letech 1963–1978. Předsedal druhé části Druhého vatikánského koncilu a dohlížel na provádění jím přijatých rozhodnutí.
Autor: Wikipedia.org

Vatikán - Bývalý papež Pavel VI., který v roce 1968 odsoudil vstup vojsk Varšavské smlouvy do Československa, bude v letošním roce prohlášen za svatého. Rozhodl o tom současný papež František. Pavel VI., který stál v čele římskokatolické církve v letech 1963 až 1978, se zasloužil o její větší otevírání světu v pokoncilní době, například iniciováním dialogu se světskou společností či jinými církvemi.

Rozhodnutí o letošním svatořečení Pavla VI. oznámil papež František již ve čtvrtek při soukromém setkání s římskými duchovními. Vatikán dnes zveřejnil přepis čtvrtečního rozhovoru. Podle něj papež František zažertoval, že on a jeho předchůdce Benedikt XVI. jsou "na čekací listině", napsala agentura Reuters.

Pavel VI. byl znám mimo jiné svým odporem vůči komunistickému bloku ve střední a východní Evropě, ve kterém tamější vlády pronásledovaly náboženské činitele a věřící. Českého biskupa Štěpána Trochtu a arcibiskupa Františka Tomáška tajně jmenoval kardinály, kardinála Josefa Berana, známého odpůrce nacistů i komunistů dal pohřbít do krypty vatikánské baziliky mezi hroby papežů.

Pavel VI. je známý rovněž díky encyklice Humanae vitae (Lidský život). Encyklika se zabývá manželskou láskou a odpovědným rodičovstvím. Potvrzuje a dále rozvíjí tradiční postoj římskokatolické církve k sexualitě a plánovanému rodičovství. Kritici ji zejména vyčítají, že odsuzuje umělé metody kontroly porodnosti a používání antikoncepce.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)