Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Týnském chrámu je znovu kalich jako gesto smíření katolíků a evangelíků

Domácí zpravodajství / juml / ČTK/red / 21. února 2018 17:24
Na Týnském chrámu je znovu kalich jako gesto smíření katolíků a evangelíků

Chrám Matky Boží před Týnem v Praze
Autor: Wikipedia.org / NoPlayerUfo / Wikimedia Commons

Praha - Průčelí Týnského chrámu na Staroměstském náměstí v Praze ozdobil pozlacený kalich s hostií. Instalovala ho tam Římskokatolická farnost Matky Boží, aby připomínal, že tento kostel býval od počátku 15. století do roku 1621 předním kostelem strany podobojí. ČTK o tom dnes informoval mluvčí pražského arcibiskupství Stanislav Zeman. Kalich s hostií byl na průčelí umístěn na základě usnesení České biskupské konference jako gesto ekumenického smíření, a to i v kontextu se zamýšlenou obnovou Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí.

Kostel, který bývá označován za nejvýznamnější sakrální stavbu pravého vltavského břehu, dostal své jméno podle otýněného čili ohrazeného místa, Týnského dvora, kterému se také říkalo Ungelt. Bazilikální trojlodí, vysoko přečnívající okolní zástavbu, se začalo stavět pravděpodobně v roce 1360. Stavitelé byli pravděpodobně z okruhu Parléřovy huti. Začátkem 15. století se stavělo západní průčelí a do husitských válek byla zaklenuta hlavní loď.

Hlavní týnský farář býval zároveň univerzitním farářem a kostel býval duchovním centrem nejen Starého Města. Během husitských nepokojů a mnoho let poté se ve stavbě nepokračovalo. V roce 1427 se stal týnským farářem Jan Rokycana, který byl roku 1435 zvolen pražským kališnickým arcibiskupem. Týnská fara se stala dolní konzistoří podobojí. Pokračovalo se v jeho stavbě a jižní věž stavěla v letech 1506 až 1511 huť Matěje Rejska.

Barokizace se vůbec nedotkla chrámového exteriéru a i v interiéru se projevila jen částečně. Koncem 19. století byl chrám renovován tak, že byly z dnešního pohledu odborníků chybně strženy omítky a odhalilo se opukové zdivo a pískovcové pilíře. Na počátku 20. století byla restaurována sakristie a severní portál. Další oprava se uskutečnila mezi lety 1973 a 1995. Bezprostředně po jejím dokončení se začalo s restaurováním interiéru a mobiliáře, které stále pokračuje, uvádí se na webu týnské farnosti.

Kalich byl ze štítu snesen v noci 17. ledna 1623, současně byla odstraněna i kamenná socha krále Jiřího z Poděbrad. Nákres ani rytina původního kalicha se nedochovala. Současný kalich gotizujících forem vzešel z návrhu architektonického studia Arpema a je dílem architekta Petra Malinského. Na lemu základny je vytepán letopočet a znaky Arcibiskupství pražského, Hlavního města Prahy a český lev. Kalich je zhotoven z měděného plechu pozlaceného plátkovým zlatem, hostie je z nerez oceli, podobně jako vnitřní nosná konstrukce.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)